Arkivbild.

FN målar ut Sverige som ett "rasistiskt" inferno där invandrare utsätts för "plågsamt mycket rasism"

Publicerad 11 maj 2018 kl 20.20

Utrikes. Sveriges stora problem är alla "hatbrott" och allt "rasistiskt våld" som begås mot invandrare. Det menar FN:s rasdiskrimineringskommitté i ett nytt dokument där Sverige även kritiseras för att så kallade rasistiska organisationer ännu inte har förbjudits, rapporterar SvD. FN kräver att Sverige snabbt vidtar åtgärder mot "hatet".

Gilla artikeln på Facebook

Många svenskar har nog svårt att känna igen sig i det nya dokumentet från FN:s rasdiskrimineringskommitté. World Value Survey har tidigare visat att svenskarna är "världens mest toleranta folk". Men enligt SvD, som gått igenom den nya så kallade FN-rapporten, är det fullt allvarligt.

Dokumentet bygger på en rapport i våras från Svenska FN-förbundet, en skattefinansierad vänsterorganisation som inte är en del av FN-systemet. Enligt SVT har den ursprungliga rapporten "synats av rasdiskrimineringskommittén". Kommitténs slutsatser, som nu alltså publicerats, kan laddas ner här.

Sverige får extremt hård kritik för alla "rasism" och "diskriminering" som FN menar att invandrare utsätts för i landet.

Av SvD:s artikel att döma målas Sverige upp som ett land rågat av "rasistiska hatbrott" mot afrikaner, judar, muslimer och romer.

Enligt rapporten utsätts till exempel "afrosvenskar" i Sverige för "plågsamt mycket rasism", skriver SvD.

Särskilt allvarligt, menar FN, är alla de "rasistiska" attacker som muslimer och moskéer drabbas av. Så kallade afrosvenska muslimska kvinnor är speciellt utsatta för svenskarnas hat, enligt FN.

FN kräver att Sverige "omedelbart" vidtar åtgärder för att säkra den muslimska gruppen mot "våld, hatbrott och hets mot folkgrupp" samt ser till att muslimers egendom inte utsätts för brott.

Liknande skriver FN:s rapportförfattare om afrikaner i Sverige, alltså "afrosvenskar". Dessa utsätts för både så kallade hatbrott och "rasistisk porträttering" i media. Även muslimer framställs på ett "stereotypiskt" sätt, påstås det. FN uppmanar därför Sverige att åtala journalister som skriver negativt om "afrosvenskar". Om detta särskilt gäller alternativmedia är oklart, men rapporten nämner "hatbrott" på nätet.

FN menar också att invandrare utsätts för diskriminering när det gäller att få arbeten och bostäder. Även detta måste Sverige stoppa, så att segregationen inte fortsätter.

Likaså kritiseras Sverige för att så få romer arbetar. Enligt FN handlar det om diskriminering. Att romska läger rivs är inte heller acceptabelt.

Vidare uttrycker rapporten oro över alla "rasistiska organisationer" som finns i landet samt deras offentliga möten och aktioner.

Sverige har också alldeles för få åtal och fällande domar mot personer som begår "hets mot folkgrupp" och andra så kallade hatbrott i jämförelse med hur många fall som rapporteras in, menar FN.

"Sverige måste också utreda och se till att straffa politiker och journalister som gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp. Särskilt bör ökad tolerans och respekt för mångfald förespråkas bland journalister", heter det i FN-rapporten enligt SvD.

Författarna säger sig även vara mycket oroade över alla mordbränder mot moskéer och asylmottagningar, som man menar sker i Sverige.

FN påstår också att den svenska polisen ofta sysslar med "rasprofilering" av invandrare, något som är helt oacceptabelt.

Vidare dras slutsatsen att Sveriges terroristlagar på ett oproportionerligt sätt har utformats mot muslimer medan "neonazistiska" brott inte utreds som terror.

De åtgärder som FN föreslår att Sverige ska vidta är bland annat fler åtal om hets mot folkgrupp och att landets poliser får mer utbildning om "hatbrott". FN kräver att Sverige börjar genomföra förändringar redan inom det närmaste året. Det allra viktigaste är att man snabbt vidtar åtgärder mot så kallade rasistiska organisationer. Om detta innebär ett förbud återstår att se. FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic säger dock till SvD att Sverige bryter mot FN:s konvention mot rasdiskriminering när man tillåter sådana grupper.

Enligt SvD har FN-rapporten godkänts av Sveriges regering.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0