Inte rättsenligt, menar juridisk expert.

" />

Inte rättsenligt, menar juridisk expert.

" />

Inte rättsenligt, menar juridisk expert.

" />
Johan Holmstedt, vd för Landskrona Energi AB, kan ha brutit mot lagen när han avsatte en anställd som i Expressen anklagats för att vara "rasist".

Företag som sparkade åsiktsregistrerad kan ha brutit mot lagen

Publicerad 17 december 2013 kl 14.46

Inrikes.En chef på ett kommunalt energibolag avsattes förra veckan från sin tjänst efter att ha hängts ut som "näthatare" och "rasist" i Expressen. Men enligt juridiska experter är avsättningen högst tveksam.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i torsdags som Johan Holmstedt, vd på Landskrona Energi AB meddelade att han beslutat sig för att peta chefen, som hamnat i den våldsbejakande vänsterextrema Researchgruppens åsiktsregister efter att ha kommenterat anonymt på Avpixlat.

Mannen hade bland annat framfört den kontroversiella tesen att romer skulle vara mer benägna än andra att ägna sig åt kriminalitet.

– Jag beklagar att Landskrona Energi förknippas med sådana åsikter och uttalanden. Det är verkligen ingenting vi står för, sade Holmstedt till hd.se i samband med uthängningen.

Men avsättningen kan ha brutit mot lagen, enligt juridiska experter.

– Den här chefen har samma frihet gentemot stat och kommun som vem som helst att framföra privata åsikter. Grundregeln är att ett kommunalt bolags värdegrund inte slår ut yttrandefriheten, säger Stefan Flemström, som är advokat och undervisar i arbetsrätt vid Stockholms universitet, till hd.se.

Enligt Flemström kan omplaceringen av den uthängde mannen till en lägre tjänst vara okej om han själv gått med på det, men om det rör sig om en tvångsmässig degradering finns föga rättsligt stöd.

– Att omplacera på det viset bara på grund av att någon uttryckt sina åsikter är inte rättsenligt, säger han till lokaltidningen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0