I krönikan gick hon till angrepp mot politisk korrekthet när hon satte ord på de rådande postmoderna kultur- eller "queermarxistiska", samhällsideal som man inte får ifrågasätta:
"Svenskar ska inte se invandrare som jämlikar – svenskar ska se invandrare som spännande, berikande och förtryckta och sig själva som otillräckliga och rasistiska. Heterosexuella ska inte se en spegelbild i homosexuella och tänka att kärlek är kärlek – heterosexuella ska se sin egen kärlek som en reproduktion av förtryckande normer och homosexuell kärlek som äkta och frigörande", konstaterade hon krasst.
För sin krönika har hon under veckan fått hätsk kritik från vänsterhåll där vissa har påstått att det hon beskriver inte är åsikter som är representativa vare sig för vänstern eller den svenska samhällsdebatten i stort. Åsikterna är sådana som "på sin höjd är företrädda på samhällsdebattens cirkusavdelning", skrev exempelvis Expressen i en ledare där man påstod att Formgrens argument var "halmgubbar".
Men Formgren har stått på sig och listade igår på sin blogg en lång rad politiker och debattörer som ger och gett uttryck för just de åsikter som hon påstods ha hittat på. Inte minst Expressen själva ger ofta för sådana kulturmarxistiska idéer.
"Nu har vi det svart på vitt. Sverige är ett rasistiskt land. Det är svårt att tolka siffrorna på annat sätt", skrev exempelvis Expressens journalist Frida Boisen i en krönika där hon hävdade att det är det svenska folkets "rasism" som gör att invandrare från tredje världen inte lyckas få jobb i Sverige.
Formgren citerar även uttalanden från politiker som Erik Ullenhag (Fp), Maud Olofsson (C), Anders Borg (M) och Fredrik Reinfeldt (M) där de uttryckt sig nedsättande om Sverige och det svenska folket.
Ett av dem var Reinfeldts citat om att "Sverige ska ägas av dem som kommit hit mitt i livet" istället för av de svenskar som är födda och bor i Sverige. Ett annat citat kom från förre integrationsministern Erik Ullenhag (Fp) som avfärdade svenska folket med följande citat:
"Människor som flyttar till ett annat land (...) är ofta mer initiativrika och riskbenägna än de som hela livet stannar kvar på den plats där de föddes. Som historien visat har många av de som invandrat till Sverige fört med sig innovationer, startat och drivit företag som än idag är av stor betydelse för vår ekonomi."