SMARTARE ÄN VI? Hötorgshandel i Stockholm sent 1800-tal.
Stockholms stadsmuseum

Forskarlarm: Vi blir dummare och dummare

Publicerad 17 maj 2013 kl 17.55

Vetenskap.Ett forskarlag från flera europeiska länder, däribland Sverige, har gjort en alarmerande upptäckt. Europas befolkning går en dyster framtid tillmötes och blir allt dummare i ett oroväckande högt tempo.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna har fokuserat på den så kallade viktorianska eran, från mitten av 1800-talet fram till sekelskiftet, och frågar sig vad det var som gjorde att andelen genier per capita var så hög då.

"Den viktorianska eran kännetecknades av en explosion av uppfinningsrikedom och geniskap, en frekvens som sedan dess tycks ha minskat. Närvaron av dysgenisk fertilitet för IQ bland västländer, med början under 1800-talet, antyder att dessa trender kan vara relaterade till sjunkande IQ", skriver forskarna i sammanfattningen till en rapport som nyligen publicerades i tidsskriften Intelligence.

Forskarna har kommit fram till sitt resultat genom att jämföra reaktionstider från människor som levde på 1800-talet med människor som lever idag. Slutsatsen? Att våra hjärnor arbetar allt långsammare. Sedan slutet av 1880-talet har reaktionstiden för män ökat från 183 millisekunder till 250 millisekunder, och för kvinnor från 187 millisekunder till 277 millisekunder.

Forskarnas teori är att hjärnans reaktionstid är en bra indikator på medfödd intelligens. Översatt till IQ innebär det att intelligenskvoten har sjunkit med 14,1 IQ-poäng sedan 1889.

Enligt forskarna är intelligens viktigt för samhället, människor med hög IQ är mer kreativa och mer produktiva. Samtidigt understryker man att förbättrad tillgång till utbildning, kost samt levnadsvillkor i stor utsträckning kompenserat för att den medfödda intelligensen gått ned.

SMARTA SVENSKAR. Svante Arrhenius, Lars-Magnus Ericsson och Alfred Nobel var alla verksamma under slutet av 1800-talet.

En forskare vid Umeå universitet, dr Michael Woodley som ledde forskarteamet, förklarar att den minskade intelligensen med största sannolikhet beror på en motsatt process i det naturliga urvalet. Intelligenta människor har i medeltal färre barn nu än för några decennier sedan och fler med mindre fördelaktiga gener överlever.

- Trycket från det moderna livet, en nio-till-fem modern livsstil, har skapat alla dessa påtryckningar mot väldigt smarta människor som har break-even i antal barn, säger Woodley till The Telegraph.

Samtidigt kan människor som inte är lika smarta och framgångsrika sätta fler barn till världen och försörja dem genom bidrag. Detta gör att mänskligheten med tiden blir allt dummare.

IDIOKRATI? Komedifilmen Idiocracy från 2006 handlar om att mänskligheten blir allt dummare.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Vetenskap

Vetenskap

Viagra förlänger livet på män. Ger också lägre risk för en ny hjärtinfarkt.0 

Andelen män med liten penis skenar. Plastkemikalier driver utvecklingen.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0