Vänsterpartiets kongress 2016
Vänsterpartisten Martin Andersson från Göteborg, här tillsammans med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, vill förbjuda Sverigedemokraterna.

Förslag på V:s kongress: Förbjud SD

Publicerad 6 maj 2016 kl 19.04
Av Mattias Albinsson

Politik. En motion som ska behandlas under Vänsterpartiets pågående kongress i Örebro kräver att Sverigedemokraterna förbjuds och inte tillåts ställa upp i allmänna val.

Gilla artikeln på Facebook

Bakom motionen står vänsterpartisten Martin Andersson från Göteborg.

"Starta en utredning att SD förhindras att delta i valen och därmed förhindra att dess propaganda sprids i våra parlament runt landet", skriver han i ett av sina yrkanden som avslutning till motionen.

Som skäl för att förbjuda SD hävdar Andersson att partiet "bedriver rasistisk och nazistisk propaganda". Han tar dessutom upp flera exempel på SD-politiker som uttryckt sig nedsättande om invandrare som begår våldsbrott.

"Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här", skrev exempelvis en SD-profil som kommentar till en artikel i Fria Tider 2012. Artikeln handlar om svenskar bosatta i Rosengård i Malmö som utsätts för våld och övergrepp på grund av att de är svenskar.

Antivitt våld tvingar svenskar fly Rosengård

Andersson påstår också i sin motion att SD inte är ett demokratiskt parti och därför måste förbjudas. "Som nämnts, SKALL det vara ens möjligt att ställa upp i demokratins namn – Demokrati är knappast något att finna en stavelse av i dess partiprogram??" skriver han.

Martin Andersson är mycket aktiv i Vänsterpartiet och deltar flitigt i flygbladsutdelning och andra aktiviteter för partiet. Imorgon förmiddag ska kongressdeltagarna ta ställning till hans motion och om Vänsterpartiet aktivt ska driva frågan om att förbjuda Sverigedemokraterna i riksdagen och i sina överläggningar med den rödgröna regeringen.

Kongressen inleddes igår och pågår fram till på söndag. Fria Tider har sökt såväl Martin Andersson som företrädare för Vänsterpartiet för kommentar.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.