Gener styr ålder för sexdebut och familj

Publicerad 10 juli 2021 kl 13.38

Vetenskap. Forskare har hittat genetiska varianter som kopplas till ålder för sexdebut och när man får sitt första barn. Studien visar att genetik är med och styr det reproduktiva beteendet och att det också kan kopplas till sjukdomar senare i livet.

Gilla artikeln på Facebook

I en internationell studie som publicerats i tidskriften Nature Human Behaviour har forskarna identifierat 371 genetiska varianter som kan kopplas till det reproduktiva beteendet.

Forskarna hoppas nu att deras studie kan öka förståelsen kring ofrivillig barnlöshet, tonåringars mentala och sexuella hälsa och möjliga behandlingar.

– Vi sökte igenom hela arvsmassan för att hitta samband mellan genetiska varianter och ålder vid sexuell debut och första barnets födelse. Det här är den största studien hittills av det här slaget och den inkluderar information från hundratusentals individer, både kvinnor och män. Baserat på de data vi fick fram kunde vi beräkna att de genetiska varianterna låg bakom 5–6 % av skillnaden i ålder för sexuell debut och barnafödande, vilket är förvånansvärt mycket, säger Marcel den Hoed, forskare vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Studien visar att det är en kombination av genetik, sociala faktorer och miljö som resulterar i tidig eller sen reproduktionsstart. Forskarna visste sedan tidigare att socioekonomiska förhållanden och utbildningsnivå kan kopplas till tidpunkten för reproduktionsstart men nu kunde de se att personer som var genetiskt benägna att skjuta upp den sexuella debuten eller första barnafödandet också levde längre och hade bättre hälsa senare i livet.

Upptäckten att genetiska faktorer bakom reproduktivt beteende uppvisar ett samband med sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar skulle kunna bidra till bättre kunskap om sjukdomar senare i livet.


Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson får kritik för attack mot Ivar Arpi

"Vad har du själv gjort i politiken?" Nu anklagas S-ministern själv för att ha "släppt in halva Afrika och Mellanöstern".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0 

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0