Feministiskt initiativ
Zandra Bergman och Lisa Hartwig Ericson.

Gråt och avhopp under feministisk kongress

Publicerad 26 mars 2017 kl 11.08
Av Mattias Albinsson

Politik. Lisa Hartwig Ericson, politisk sekreterare för Feministiskt initiativ i Stockholm, och pressekreteraren Zandra Bergman hoppar av partiet i protest. Hartwig Ericson berättar att hon började gråta under den pågående kongressen i Västerås, skriver Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden till tårarna är att det uppstått en konflikt inom partiet om vilka som ska anses vara "privilegierade". De båda kvinnliga feministerna har av andra inom partiet anklagats för att utgöra en "privilegierad minoritet" som hotar "ta över" partiet.

Anledningen är att de är anställda av Fi och anses ha för mycket inflytande. Övriga inom partiet vill inte att de som är anställda av Fi ska få vara med och rösta på partiets kongresser.

– Jag tycker att det är ovärdigt för ett parti som kallar sig antirasistiska feminister och påstår sig vitalisera demokratin, säger Bergman till Expressen.

Lisa Hartwig Ericson berättar via Facebook att hon började gråta av "chocken" när hon fick veta att hon inte skulle få vara med och rösta.

Fi förtydligar på sin hemsida att de parti­anställda inte fråntagits någon rösträtt. Den begränsningen har funnits sedan tidigare men var däremot något man övervägde att ändra på.

"Styrelsen hade lagt en proposition om att ta bort den begränsningen, men för att det skulle gå igenom krävdes två tredje­delar av kongressens röster. Debatten i plena rörde sig kring maktfördelning inom organisationen och stadge­ändringen antogs inte", står det i press­meddelandet.

Feministiskt initiativ har under kongressen även beslutat sig för att inte byta namn på partiet. Dessutom har man bestämt att arbeta för att förbjuda utvisningar av dömda brottslingar samt låta alla så kallade ensam­kommande flyktingbarn stanna i Sverige.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Mer från Politik

Jimmie Åkessons krav: "Sanningsutredning om döden på äldreboenden”

Vill tillsätta "coronakommission".. Jimmie Åkesson: "Sverige har drabbats svårare än jämförbara länder"0 

SD vill öka restaurangbesöken

SD väljer motsatt väg i coronatider.. Partiets Kalmarbas vill dela ut presentkort för att få fler besöka restauranger och butiker.0 

SD-topp tonar ned demografins betydelse

Inte så viktigt Sverige befolkas av svenskar, enligt Mattias Karlsson.. I het ordstrid om huruvida vårt lands invånare ska bestå av svenskar eller av indier, araber och andra folkslag från tredje världen.0 Plus

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus