Feministiskt initiativ
Zandra Bergman och Lisa Hartwig Ericson.

Gråt och avhopp under feministisk kongress

Publicerad 26 mars 2017 kl 11.08
Av Mattias Albinsson

Politik. Lisa Hartwig Ericson, politisk sekreterare för Feministiskt initiativ i Stockholm, och pressekreteraren Zandra Bergman hoppar av partiet i protest. Hartwig Ericson berättar att hon började gråta under den pågående kongressen i Västerås, skriver Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden till tårarna är att det uppstått en konflikt inom partiet om vilka som ska anses vara "privilegierade". De båda kvinnliga feministerna har av andra inom partiet anklagats för att utgöra en "privilegierad minoritet" som hotar "ta över" partiet.

Anledningen är att de är anställda av Fi och anses ha för mycket inflytande. Övriga inom partiet vill inte att de som är anställda av Fi ska få vara med och rösta på partiets kongresser.

– Jag tycker att det är ovärdigt för ett parti som kallar sig antirasistiska feminister och påstår sig vitalisera demokratin, säger Bergman till Expressen.

Lisa Hartwig Ericson berättar via Facebook att hon började gråta av "chocken" när hon fick veta att hon inte skulle få vara med och rösta.

Fi förtydligar på sin hemsida att de parti­anställda inte fråntagits någon rösträtt. Den begränsningen har funnits sedan tidigare men var däremot något man övervägde att ändra på.

"Styrelsen hade lagt en proposition om att ta bort den begränsningen, men för att det skulle gå igenom krävdes två tredje­delar av kongressens röster. Debatten i plena rörde sig kring maktfördelning inom organisationen och stadge­ändringen antogs inte", står det i press­meddelandet.

Feministiskt initiativ har under kongressen även beslutat sig för att inte byta namn på partiet. Dessutom har man bestämt att arbeta för att förbjuda utvisningar av dömda brottslingar samt låta alla så kallade ensam­kommande flyktingbarn stanna i Sverige.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker som besatt när hon inte får göra som hon vill. Coronafuskande muslimen kräver särbehandling – då reagerar poliserna såhär.0 Plus

Vetenskap

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0 

Fisken som vi alla härstammar från. Vår förfader gav oss våra tandförsedda käkar.0 Plus