Grundskolan blir tio år – för att eleverna ska klara godkänt

Publicerad 23 september 2019 kl 09.22

Inrikes. Regeringen och dess samarbetspartier ska genomföra en grundskolereform för att förlänga grundskolan med ett år, uppger DN. Eleverna behöver mer tid på sig att klara skolan.

Gilla artikeln på Facebook

Utvecklingen i Sverige ser nu att gå bakåt när grundskolan förlängs med ett år. Den blir därmed tio år lång i stället för nio.

Det är förskoleklassen som slopas och förvandlas till årskurs ett. Detta efter en överenskommelse mellan C och L och regeringen.

Därmed läggs de första stenarna för en ny grundskolereform, och i budgeten för 2021 avsätts 190 miljoner kronor för vidareutbildning av personal som ska göra den behörig på så låg nivå.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger i DN att det handlar om att ge eleverna "bättre förutsättningar" för att kunna nå kunskapsmålen som finns i läroplanen.

– De behöver längre tid än i dag att utvecklas för att nå målen, säger hon till tidningen.


Nyheter från förstasidan

Regeringen vill skärpa regler om frigivning

Ser över kontroversiella svenska reglerna. Alla som döms till fängelse ska inte längre automatiskt friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0