MP under spärren

Gustav Fridolin: Illegala invandrare "ska bort"

Publicerad 13 april 2017 kl 16.30

Politik. Människor som inte har rätt att vara i Sverige ska bort. Det säger utbildningsminister och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i ett oväntat uttalande.

Gilla artikeln på Facebook

I samband med polisens Reva-projekt 2013, som skulle öka effektiviteten i avvisandet av illegala invandrare, krävde Maria Ferm, Miljöpartiets rätts- och migrationspolitiska talesperson, att gränspolisen "utbildas i mänskliga rättigheter och att lagen om inre utlänningskontroll ändras". Polisens agerande var "rasprofilering", skrev hon på SVT Opinion.

"Istället för att åtgärda polisens agerande har regeringen gett ett uppdrag till polisen om att öka antalet avvisningar. Miljöpartiet är djupt kritiskt till regeringens uppdrag", påpekar hon.

Partiet ville även "stärka rättigheterna för de papperslösa", bland annat genom utbildning och kraftigt utökad rätt till subventionerad hälso- och sjukvård, skrev Ferm.

Gustav Fridolin och det tidigare språkröret Åsa Romson var även kritiska till sin egen regerings beslut att stänga Sveriges gränser i november 2015. Åsa Romson grät offentligt när beslutet offentliggjordes.

Nu, efter terrordådet i Stockholm, säger Fridolin att illegala invandrare, inklusive så kallade ensamkommande, "ska bort".

– De personer som inte ska vara i Sverige ska bort, men vi får inte hamna i ett läge där alla klassas som terrorister, säger han till Skånska Dagbladet och påpekar att det vid misstanke om illegal vistelse i landet krävs särskild kontroll.

Gustav Fridolin säger inte heller nej till regeringens inställning att, likt Norge, kriminalisera medlemskap i terrorstämplade organisationer. Detta går inte idag, på grund av den grundlagsskyddade föreningsfriheten i Sverige.

Det kan också bli brottsligt att så mycket som fixa övernattning eller ge skjuts till terrorister, skriver SkD och påpekar att regeringen och Miljöpartier nu lägger sig närmare SD och Moderaterna, som har opinionen med sig i dessa frågor.

Gustav Fridolin hävdar dock att regeringens utspel inte alls är ett sätt att behaga opinionen efter terrorattentatet.

Enligt Migrationsverkets beräkningar finns det cirka 12 000 personer i landet som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd och ska utvisas.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Clown nominerad till partiledare för V

Kandiderar till posten som ny partiordförande. Var med och grundade nätverket "Clowner mot nazister".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från Politik

SD-topp tonar ned demografins betydelse

Inte så viktigt Sverige befolkas av svenskar, enligt Mattias Karlsson.. I het ordstrid om huruvida vårt lands invånare ska bestå av svenskar eller av indier, araber och andra folkslag från tredje världen.0 Plus

30 år sedan "Luciabeslutet" stoppade asylinvandringen

Så gick det till när sossarna fick nog.. Carl Bildt öppnade sedan portarna igen – bland det första han gjorde.0 Plus

Somaliska S-politikerns rasistbluff avslöjad – erkänner: "Jag ljög"

Påstod sig ha blivit utsatt för "rasism" i taxi.. Rövarhistorien fick flera tusen "gilla" av politiskt korrekta på Twitter.0 Plus

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0