MP under spärren
Gustav Fridolin (MP).

Gustav Fridolin: Sätt fotboja på illegala

Publicerad 15 april 2017 kl 08.44

Inrikes. Miljöpartiet tar i med hårdhandskarna mot illegala invandrare. Partiets språkrör Gustav Fridolin säger att man borde sätta fotboja på vissa av dem, och placera personer som utgör ett hot i förvar. Han vill också ge mer pengar till Säpo och avskaffa sekretessen mellan myndigheter, säger han till DN.

Gilla artikeln på Facebook

I torsdags sade Gustav Fridolin till Skånska Dagbladet att illegala invandrare "ska bort" från Sverige. Nu kommer han med fler idéer.

Nästa vecka har statsminister Stefan Löfven (S) bjudit in samtliga partier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att diskutera åtgärder efter terrordådet i Stockholm den 7 mars.

Miljöpartiet kommer ta med sig följande förslag, rapporterar DN:

Mer pengar till Säpo, fotboja på en del av dem som fått avvisningsbeslut samt avskaffad sekretess mellan myndigheter.

Dagens sekretessregler tillåter inte myndigheter att dela med sig av uppgifter med varandra. Innan terrordådet i Stockholm hade Säpo uppgifter om den nu misstänkte gärningsmannen som inte delades med andra myndigheter. Det vill Fridolin ändra på.

Den nuvarande sekretesslagen leder också till omfattande brottslighet och bidragsfusk från asylsökande. Som Fria Tider berättade igår, visar en utredning från Skatteverket att uppåt 50 procent av de som söker asyl i Sverige registrerar olika personuppgifter hos myndigheter, bland annat för att sedan kunna ta ut bidrag i olika namn.

Gustav Fridolin menar också att man borde använda fotboja i större utsträckning, men även kunna sätta vissa av de illegala i förvar.

– Fotboja är en möjlighet för de individer där vi har olika typer av information och är oroliga för hur vi ska hantera en avvikandesituation, säger han till DN.

Men de som utgör ett direkt hot mot Sverige ska i första hand sättas i förvar, påpekar språkröret.

Med ytterligare resurser till Säpo vill Gustav Fridolin bland annat att säkerhetstjänsten ska kunna hålla koll på chattforum där terrorister huserar samt ha kontinuerlig uppdatering av olika varningstecken.

Däremot är han kritisk till "breda massövervakningar" och att utöka så kallad hemlig dataavlyssning. Han vill att Säpo framför allt ska övervaka de öppna källor som finns.

Gustav Fridolin påpekar dock att man inte ska svartmåla stora grupper av människor. Men det undviker man bäst genom att ha stark kontroll på de individer som behöver kontrolleras, menar han.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0