Bidenskandalen

Hade Trump rätt? Läckta mejlen avslöjar Bidens lögner om kopplingar till Ukraina

Publicerad 15 oktober 2020 kl 10.43

Utrikes. Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skakas av en allvarlig skandal sedan läckta mejl avslöjar att han ljugit om sina kopplingar till Ukraina, där hans son haft ett toppjobb för ett ukrainskt gasbolag. Det rapporterar New York Post.

Gilla artikeln på Facebook

Joe Bidens son, Hunter Biden, tillträdde posten som chef för juridiska ärenden på Burisma Holdings, Ukrainas största gasproducent, i april 2014. Många misstänkte då att Hunter, som helt saknade erfarenhet av liknande toppjobb, endast fick uppdraget för att hans pappa var vicepresident i regeringen Barack Obama och att gasbolaget ville kunna dra nytta av det.

Joe Bidens son får toppjobb på ukrainsk gasjätte

Den amerikanska vänstern har avfärdat spekulationerna som en del av en högerextrem konspirationsteori och Joe Biden har konsekvent hävdat att han inte har något med sin sons jobb att göra. Så sent som i december förra året fick Biden frågor vid ett medborgarmöte från en väljare som menade att det inte bara är Trump som anklagats för tveksamma förehavanden i Ukraina.

– Du skickade dit din son för att jobba för ett gasbolag, och han har ingen erfarenhet att jobba med det, ingen, för att de skulle få tillgång till presidenten. Så du säljer tillgång till presidenten precis som han (Trump red. anm) gjorde, sade mannen anklagande.

Då avbröt Biden och röt ifrån mot anklagelserna.

– Du är en jävla lögnare! Det är inte sant och ingen har någonsin påstått det. Ingen har bevisat det, utbrast Biden.

Läckta mejl
Men nu har mejlkorrespondens dykt upp som tyder på att Joe Biden var djupt involverad i sin sons förehavanden i Ukraina, och till och med träffade representanter för Burisma Holdings. Mejlen uppges ha läckt via en datorreparatör i Bidens hemdelstat Delaware som i april förra året fick i uppdrag att reparera en vattenskadad laptop.

Datorn hämtades aldrig upp efter att den reparerats och det var först när datorreparatören gick igenom dess innehåll som bland annat mejlen upptäcktes. I december förra året togs datorn i beslag av USA:s federala polismyndighet FBI, men först gjorde datorreparatören en kopia på hårddisken som överlämnats till New Yorks förre borgmästare Rudy Giulianis advokat. De har i sin tur överlämnat materialet till New York Post.

I ett mejl daterat 17 april 2015 och som skickats från Vadym Pozharskyi, rådgivare på Burisma Holdings, till Hunter Biden, tackar Pozharskyi för en inbjudan att komma till Washington D.C för att träffa Hunter Biden och hans pappa Joe Biden, som då var vicepresident.

"Käre Hunter, tack för att du bjöd in mig till DC och för att du gav mig möjlighet att träffa din pappa och spendera lite tid tillsammans", står att läsa i mejlet som av formuleringarna att döma skickades medan Vadym Pozharskyi befann sig i USA.

Sparkad riksåklagare
I mars 2016, elva månader efter att Joe och Hunter Biden tagit emot företrädare för den ukrainska gasjätten i Washington D.C, sparkades Ukrainas riksåklagare Viktor Shokin. Joe Biden gjorde ingen hemlighet av att det var han som låg bakom.

– Se på fan, han fick sparken, skröt han senare om händelsen.

Biden hade vid ett besök i Ukraina i december 2015 hotat Ukrainas regering med inställda lånegarantier om inte Shokin fick sparken. Biden anklagade Shokin för att vara korrupt, men Shokin har istället hävdat att han vid tidpunkten föreberedde en omfattande utredning av Burisma Holdings och dess styrelseledamöter, inklusive Joe Bidens son Hunter Biden. Bland annat fanns brottsmisstankar mot företagsledningen.

Hade Trump rätt?
USA:s president Donald Trump har en längre tid krävt att Joe Biden och hans sons förehavanden i Ukraina utreds. Faktum är att presidentens trägna insisteranden på att Biden utreds var en av anledningarna till att Demokraterna formellt inledde riksrättsprocessen mot Trump förra året.

Trump anklagades även av röster inom det egna partiet för att använda turerna i Burisma Holdings, och vilken ekonomisk kompensation Bidens fått, för att påverka det amerikanska presidentvalet. När riksrättsomröstningen hölls i januari i år röstade den republikanske senatorn Mitt Romney tillsammans med Demokraterna ja till att avsätta Trump.

"Presidentens insisteranden på att de [familjen Biden red. anm] ska utredas av ukrainarna är svår att förklara som annat än politiskt motiverad. Det råder för mig ingen tvekan om att om deras namn inte varit Biden, så hade presidenten inte gjort det han gjort", skrev Romney som motivering till att han röstade ja till en av de två punkterna i riksrättprocessen. Trump friades emellertid av en majoritet av senatorerna.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bah Kuhnke nobbad som EU-talman efter rasistattack

MP-profilen fick rungande nej av Europaparlamentet. Anklagade ledamöterna för att vilja skicka ut henne ur Europa.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0