Terrordådet i Manchester
Salman Abedi i bön i Didsburymoskén.

Här ber Salman Abedi till Allah i kyrka som byggts om till moské

Publicerad 24 maj 2017 kl 08.38
Av Mattias Albinsson

Utrikes. 22-årige Salman Abedi, som genomförde måndags­kvällens terrordåd mot en Ariana Grande-konsert i Manchester i Storbritannien, brukade gå till Didsbury­moskén i Manchester.

Gilla artikeln på Facebook

Moskén byggdes ursprungligen som metodistkapell under 1880-talet. 1962 lade kyrkan ned och byggnaden omvandlades till moské för stadens växande muslimska befolkning.

Enligt en artikel från 2002 i South Manchester Reporter hade moskén problem med ökande radikalisering redan för 15 år sedan. Flera av medlemmarna odlade skägg och kallade sig själva för talibaner. I en intervju förklarade moskéns imam Salem Shekhi terrorattackerna mot USA året innan på följande sätt:

– Vad förväntar man sig att muslimer ska tro när de ser massakrer och förbrytelser i Palestina och de ser att amerikanerna uppenbart inte bryr sig?

– Det finns en bred bas av muslimer som påverkas av de här händelserna. Det är helt enkelt en mänsklig reaktion att vissa människor tycker att de ska ta till samma våldsamma aktioner som USA:s regering.

Det var alltså i denna miljö som en då åtta år gammal Salman Abedi växte upp. The Guardian skriver att Salmans pappa var en välkänd profil i moskén och att han brukade sköta böneutropen "adhan".

– Han hade en fantastisk röst och hans pojkar lärde sig koranen utantill, säger en moskémedlem till tidningen.

En vän till familjen berättar för Financial Times att familjen Abedi var "djupt religiös" och att föräldrarna samt Abedis lillasyster och ena bror flyttat tillbaka till Libyen. Salman Abedi reste också till Libyen men ska enligt The Times nyligen ha återvänt till Storbritannien.

Företrädare för Moskén vill emellertid inte att den förknippas med radikalism och terror. En av moskéns företrädare Mohammed Saeed berättar om en händelse för två år sedan då han predikade emot terrorgrupperna Islamiska staten och Ansar al-Sharia.

– Salman visade mig ett ansikte av hat efter den predikan, säger han enligt The Guardian.

– Han visade mig hat.

Saeed blev så rädd för Salman att han bad sina vuxna söner sitta bredvid honom i moskén av rädsla för att Salman skulle attackera honom.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polen: Ska vara olagligt att göra som Twitter

Fördömer blockeringen av Donald Trump. Polens nya lagstiftning stoppar godtycklig censur av oliktänkande.0 

Ekonominyheter

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.