Våldet i Kristianstad

Imam kallas in för att stoppa våldet i Kristianstad

Publicerad 30 januari 2020 kl 17.20

Inrikes. Imamen i Islamiska församlingen i Kristianstad hävdar att det är "allas" ansvar att stoppa det eskalerande våldet i staden, säger han i Kristianstadsbladet. Han vill att stadens muslimer nu ska arbeta för ett tryggare Kristianstad.

Gilla artikeln på Facebook

I ett inslag i SVT förnekade polisen att Långebro i Kristianstad, där en ung man tidigare i veckan sköts till döds, är ett utsatt område. Men precis som Fria Tider rapporterat, har området kring mordplatsen under längre tid varit ett tillhåll för kriminella ungdomsgäng.

Denna bild bekräftas nu av det kommunala bostadsbolaget ABK, som har lägenheter i området. I Kristianstadsbladet säger ABK att större gäng, som för med sig kriminalitet och droghandel, har varit ett "återkommande problem" på Långebro. Gängen brukar samlas utanför en butik vid mordplatsen.

Dödsskjutningen var det tredje mordet i Kristianstad på två månader.

Nu har kommunens toppolitiker träffat Shaaban Abouzur i invandrartäta Näsby, rapporterar Kristianstadsbladet i en ny artikel. Han är imam i islamiska församlingen i Kristianstad.

Han säger att han tar det ökade våldet på så stort allvar det bara går, och hävdar att det är "allas" ansvar att stoppa våldet.

Enligt lokaltidningen finns det flera föreningar på Näsby som kan bidra med att skapa trygghet. Det är åtminstone Islamiska församlingens förhoppning att så ska ske.

– Våra medlemmar, familjer och barn, är väldigt oroliga. Vi ska uppmuntra våra medlemmar att delta i trygghetsvandringar och försöka få med fler föreningar i arbetet för ett tryggare Kristianstad, säger Shaaban Abouzur till Kristianstadsbladet.

I Kristianstad finns många muslimer. Särskilt efter asylvågen 2015 och bosättningslagen 2016, som tvingar alla landets kommuner att ta emot invandrare, har gatubilden i staden tydligt förändrats. Invandrare placeras numera i princip överallt i staden, inte bara i utsatta områden. På fotbollsplaner i staden kan det arrangeras stora bönestunder, där bedjande muslimer fyller planen i riktning mot Mecka.

I SVT hävdar samtidigt kommunalrådet Peter Johansson (M) att allmänheten inte behöver vara rädd. Men som Fria Tider tidigare rapporterat vågar lokalbor inte längre gå ut i Kristianstad på kvällarna och liknar situationen i landet vid "ett inbördeskrig".

Lokaltidningen har tidigare rapporterat att akutmottagningen på sjukhuset i Kristianstad, CSK, nu satt in väktare dygnet runt. Efter den senaste dödsskjutningen var det oroligt på akuten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus