Våldet i Kristianstad

Imam kallas in för att stoppa våldet i Kristianstad

Publicerad 30 januari 2020 kl 17.20

Inrikes. Imamen i Islamiska församlingen i Kristianstad hävdar att det är "allas" ansvar att stoppa det eskalerande våldet i staden, säger han i Kristianstadsbladet. Han vill att stadens muslimer nu ska arbeta för ett tryggare Kristianstad.

Gilla artikeln på Facebook

I ett inslag i SVT förnekade polisen att Långebro i Kristianstad, där en ung man tidigare i veckan sköts till döds, är ett utsatt område. Men precis som Fria Tider rapporterat, har området kring mordplatsen under längre tid varit ett tillhåll för kriminella ungdomsgäng.

Denna bild bekräftas nu av det kommunala bostadsbolaget ABK, som har lägenheter i området. I Kristianstadsbladet säger ABK att större gäng, som för med sig kriminalitet och droghandel, har varit ett "återkommande problem" på Långebro. Gängen brukar samlas utanför en butik vid mordplatsen.

Dödsskjutningen var det tredje mordet i Kristianstad på två månader.

Nu har kommunens toppolitiker träffat Shaaban Abouzur i invandrartäta Näsby, rapporterar Kristianstadsbladet i en ny artikel. Han är imam i islamiska församlingen i Kristianstad.

Han säger att han tar det ökade våldet på så stort allvar det bara går, och hävdar att det är "allas" ansvar att stoppa våldet.

Enligt lokaltidningen finns det flera föreningar på Näsby som kan bidra med att skapa trygghet. Det är åtminstone Islamiska församlingens förhoppning att så ska ske.

– Våra medlemmar, familjer och barn, är väldigt oroliga. Vi ska uppmuntra våra medlemmar att delta i trygghetsvandringar och försöka få med fler föreningar i arbetet för ett tryggare Kristianstad, säger Shaaban Abouzur till Kristianstadsbladet.

I Kristianstad finns många muslimer. Särskilt efter asylvågen 2015 och bosättningslagen 2016, som tvingar alla landets kommuner att ta emot invandrare, har gatubilden i staden tydligt förändrats. Invandrare placeras numera i princip överallt i staden, inte bara i utsatta områden. På fotbollsplaner i staden kan det arrangeras stora bönestunder, där bedjande muslimer fyller planen i riktning mot Mecka.

I SVT hävdar samtidigt kommunalrådet Peter Johansson (M) att allmänheten inte behöver vara rädd. Men som Fria Tider tidigare rapporterat vågar lokalbor inte längre gå ut i Kristianstad på kvällarna och liknar situationen i landet vid "ett inbördeskrig".

Lokaltidningen har tidigare rapporterat att akutmottagningen på sjukhuset i Kristianstad, CSK, nu satt in väktare dygnet runt. Efter den senaste dödsskjutningen var det oroligt på akuten.


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0