"Inbördeskrig" i Fi när riksdagslistan fylls med invandrare

Publicerad 25 februari 2018 kl 08.52

Inrikes. Det stormar inom Feministiskt initiativ efter att valberedningen presenterat sitt förslag på riksdagslista. Listan är nämligen full av relativt okända invandrare och HBTQ-personer, medan många vita nyckelpersoner inom partiet antingen placerats på icke valbar plats eller inte återfinns på listan alls.

Gilla artikeln på Facebook

Valberedningens förslag, som går att se på Fi:s hemsida, toppas som väntat av Gudrun Schyman. Men de fem efterföljande kandidaterna är samtliga "rasifierade", och listan är i övrigt full med invandrare, "transpersoner" och och andra representanter för kulturmarxistiska favoritgrupper.

Vänstertidningen ETC har talat med flera kritiker inom Fi som anklagar valberedningen för att ha baserat riksdagslistan på "identitet" snarare än kompetens.

– Identitet går före dokumenterad kompetens och för partiet viktig expertkunskap. Ja, det verkar gå före allt, säger en företrädare.

"Rena lekstugan"
En annan kallar beteendet för en ren "utrensning".

Fi:s miljö- och klimatpolitiske talesperson Adam Hjorth hamnar först på plats 40. Han uppger sig vara "chockad".

Andreas Pettersson, som kritiserar partiets nya riktning i en debattartikel i tidningen Feministiskt perspektiv, kallar förslaget till riksdagslista för "fullständigt oseriöst, rena lekstugan".

– Inte bara att tredjenamnet är syrra till en i valberedningen. Hela listan bär spår av det, säger han till ETC.

Vita och kränkte
Valberedningen har använt sig av en rekryteringsmetod som tagits fram av Interfem, som enligt ETC är en "antirasistisk och feministisk tankesmedja".

På tankesmedjan arbetar Zakia Khan, som sitter i Fi:s valberedning. 

Khan säger till Feministiskt perspektiv att de som kritiserar kvoteringen på riksdagslistan är "kränkta" och "vita" personer "som har privilegier".

Bloggen Toklandet spår att bråket kan bli början på ett "inbördeskrig" inom Fi.

Granskade kandidater petade
"Folk som engagerat sig i Fi är arga för att Fi kör stenhårt med identitetspolitik. Det är helt makalöst egentligen, de vet inte ens vilket typ av parti de gått med i. De går högst medvetet med i ett parti som TYDLIGT i många år både förklarat och i handling visat att hudfärg och kön är viktigare än kompetens över hela linjen och ändå blir de förvånade när hudfärg och kön går före kompetens", skriver Toklandet.

Fria Tider avslöjade inför riksdagsvalet 2014 att ett av Fi:s toppnamn hade torterat sin dotter och att en annan av toppkandidaterna, Victoria Kawesa, hade lurat en kvinnlig invandrare att städa hennes våning gratis. Ingen av dem återfinns denna gång på valberedelsens lista.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0