Sverige lånar
Industrivärdens vd Helena Stjernholm ser flera "klassiska tecken" på överhettning av svensk ekonomi.

Industrivärden varnar för överhettad ekonomi

Publicerad 6 juli 2021 kl 18.28

Ekonomi. Ekonomin visar nu "klassiska tecken" på överhettning där insatspriserna stiger, företagen inte hinner leverera och det uppstår brist på arbetskraft, säger Industrivärdens vd Helena Stjernholm till Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Helena Stjernholm upplever Industrivärden, som är storägare i bolag som Handelsbanken, Volvo och Sandvik, flera problem som är typiska för en överhettad ekonomi.

Stjernholm säger till tidningen att hon ser tecken på stigande priser på insatsvaror, det vill säga komponenter och råvaror som används inom industrin, och störningar i försörjningskedjan och vissa fall ren komponentbrist.

– Insatspriser stiger, man kan inte leverera i den takt man önskar och det uppstår brist på arbetskraft i vissa sektorer. Det är klassiska tecken på överhettning.

Ett exempel på allvarliga störningar just nu är containerbristen med stor brist på containrar i Kina och en flytande trafikstockning av containerfartyg i Europa och USA som har lett till rekordhöga fraktpriser när konsumtionen i dessa delar av världen skenat snabbt.

I intervjun med DI säger Stjernholm att "många bolag" har problem att hantera situationen med störningar i leveranserna, brist på komponenter och samtidigt en starkt ökad efterfrågan på grund av stimulanser på hemmaplan.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter

Norge och Frankrike ger riktat bidrag till elprisernas offer

Engångscheckar betalas ut.. Ska hjälpa de värst drabbade att klara prischocken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Ekonomi

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0