Sverige lånar
Industrivärdens vd Helena Stjernholm ser flera "klassiska tecken" på överhettning av svensk ekonomi.

Industrivärden varnar för överhettad ekonomi

Publicerad 6 juli 2021 kl 18.28

Ekonomi. Ekonomin visar nu "klassiska tecken" på överhettning där insatspriserna stiger, företagen inte hinner leverera och det uppstår brist på arbetskraft, säger Industrivärdens vd Helena Stjernholm till Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Helena Stjernholm upplever Industrivärden, som är storägare i bolag som Handelsbanken, Volvo och Sandvik, flera problem som är typiska för en överhettad ekonomi.

Stjernholm säger till tidningen att hon ser tecken på stigande priser på insatsvaror, det vill säga komponenter och råvaror som används inom industrin, och störningar i försörjningskedjan och vissa fall ren komponentbrist.

– Insatspriser stiger, man kan inte leverera i den takt man önskar och det uppstår brist på arbetskraft i vissa sektorer. Det är klassiska tecken på överhettning.

Ett exempel på allvarliga störningar just nu är containerbristen med stor brist på containrar i Kina och en flytande trafikstockning av containerfartyg i Europa och USA som har lett till rekordhöga fraktpriser när konsumtionen i dessa delar av världen skenat snabbt.

I intervjun med DI säger Stjernholm att "många bolag" har problem att hantera situationen med störningar i leveranserna, brist på komponenter och samtidigt en starkt ökad efterfrågan på grund av stimulanser på hemmaplan.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0