Konflikten i Ukraina

Ingen dementi från Putin

Publicerad 18 juli 2014 kl 12.13

Utrikes. Ryssland menar att Ukraina bär ansvaret för nedskjutningen av passagerarplanet MH17 igår, men presidenten Vladimir Putin har ännu inte dementerat att han skulle ha försett separatisterna i regionen med det kraftfulla missilsystemet Buk, som påstås ha använts vid nedskjutningen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt tidiga expertutlåtanden från västerländska bedömare under gårdagen kräver missilsystemen Buk SA-11 eller SA-20 – de ryska vapen som rebellerna påstås ha haft tillgång till – minst tre fordon och specialutbildad personal för att kunna användas. Många experter var tveksamma till att rebellerna skulle ha kapacitet att koordinera styrningen av missilerna som normalt opereras av ett helt luftvärnsförband, men nu visar en ny analys att det kanske kan vara möjligt ändå.

Buk-systemen används vanligen i form av ett batteri, med ett ledningsfordon och en separat eldledningsradar. Men enligt en analys som experten Doug Richardson vid försvarsanalysföretaget IHS Jane har skrivit, så kan en ensam eldenhet "även operera i självständigt läge". När så sker använder missilerna en inbyggd radar, skriver New York Times som har läst analysen.

"Dess inbyggda radar används normalt för att spåra det mål man vill angripa, men den kan även användas i målsökande syfte, vilket tillåter den att självständigt angripa mål som fanns i radarns framförvarande synfält", skriver Doug Richardson.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har ännu inte dementerat att man försett rebellerna med vapensystemet Buk. I ett uttalande som Daily Mail citerar hävdar Putin att Ukraina är ansvarigt för nedskjutningen "eftersom den skedde på ukrainskt territorium". Ukraina gjorde samtidigt gällande att man sett hur ett Buk-system "smusslats tillbaka till Ryssland", i ett uttalande från regeringen som BBC citerar.

På Twitter och Youtube spreds flera bilder som påstods visa hur enheter från ett Buk-system – troligen en SA-11 TELAR – rör sig på gatorna i Snizhne, en separatistkontrollerad stad bara några kilometer från platsen där planet slog ned, samt transporteras i närheten av den ryska gränsen.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Dykare hittade korsriddarsvärd

Spektakulära fyndet i Medelhavet.. Tros ha tillhört storväxt korsriddare för 900 år sedan.0 

New Yorks stadshus flyttar staty av Thomas Jefferson

Tas bort från kammaren.. "Han ansåg att svarta var underlägsna vita."0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0