Till skillnad mot Folkhälsomyndigheten hymlade Region Norrbotten inte om sitt mål: "flockimmunitet" uppgav man uttryckligen på en presskonferens den 1 april.

Ingen flockimmunitet i Norrbotten: 40 hade antikroppar

Publicerad 7 september 2020 kl 14.47

Inrikes. Inte fler än 40 personer i Norrbotten hade antikroppar mot coronaviruset. Detta enligt en ny mätning, uppger SVT. I början av april hade regionen som mål att nå "flockimmunitet".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i Norrbotten som regionen den 1 april på en presentation uppgav "flockimmunitet" som mål med sin strategi mot coronaviruset.

Nastan alla norrbottningar skulle drabbas av covid-19, hette det.

"Målsättningen är nu att skapa en flockimmunitet i Norrbotten mot det nya viruset, men det kommer att ta tid och kosta på", skrev SVT Norrbotten rakt ut.

Men fem månader senare verkar viruset ha betett sig helt annorlunda mot vad man först trodde. Flockimmuniteten ser ut att vara långt borta.

Sedan förra tisdagen kan alla invånare testa sig för antikroppar.

– 1.232 prover är tagna så här långt. 40 personer, alltså 3,2 procent var positiva, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedts enligt SVT som kallar resultatet för "dystert" för den som trodde på flockimmunitet.

Nystedt hävdar dock att immuniteten ändå kan vara högre, beroende på att alla kanske inte utvecklar mätbara antikroppar, och att man även kan ha skydd utan antikroppar.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0