Gulli Wirdestedt (till höger) mördades i Alvesta.

"Jävla rasist" – tortyrmördarens attack i fängelset

Publicerad 22 februari 2021 kl 15.58

Inrikes. Gulli Wirdestedt, 84, blev bestialiskt mördad när hon var på väg till en begravning. Nu döms hennes mördare, Herbert Caceres Villouta, för att ha hotat en väktare i fängelset.

Gilla artikeln på Facebook

Gulli Wirdestedt var en profil i småländska Alvesta, där hon bland annat anordnade de årliga luciatågen och var drivande i Väntjänsten, som besökte ensamma och sjuka.

I maj 2004 skulle 84-åringen besöka en begravning tillsammans med en bekant. Men när den bekanta kom till hennes bostad öppnade inte Gulli dörren – och det visade sig att åldringen hade blivit brutalt mördad.

Polisen beskrev mordet som "tortyr" och uppgav att dådet begåtts med "osedvanlig hänsynslöshet".

När mördaren, chilenaren Herbert Ricardo Caceres Willouta, greps kallades han för "22-åringen" eller "23-åringen" i media, som var noga med att inte nämna något om hans invandrarbakgrund.

När en oskyldig 20-årig man tidigare hade gripits för mordet var media dock snabba med att lyfta fram att han var "blond", "välklädd" och talade "felfri svenska".

Även efter att Caceres Willouta dömts till livstids fängelse fortsatte medierna att beskriva honom som "22-åringen", och gick inte ut med hans namn.

Under ett möte den 1 november 2019 på anstalten Tidaholm delgav en väktare Herbert Careres Villuta – som idag är 39 år – innehållet i en rapport om misskötsamhet som väktaren tidigare upprättat.

Under mötet blev mördaren rasande och kallade vårdaren för "fitta", "jävla horunge" och "rasist". Han förklarade också att han ska ta detta med väktaren "i hans ansikte" och ta det med väktarens familj.

– Han blir han skitarg, börjar svära och blir kolsvart i ögonen, säger en person som deltog vid förhöret.

Den 39-årige mördaren döms nu av Skaraborgs tingsrätt för förgripelse mot tjänsteman.

Eftersom han sedan tidigare avtjänar ett livstidsstraff ska den tidigare fängelsedomen även avse den nya brottsligheten, enligt domen.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0