Coronakrisen i ekonomin

Just nu: Kronan på väg att bli värdelös

Publicerad 18 mars 2020 kl 18.04

Valuta. Det verkar som att Sveriges hantering av coronautbrottet blir det som slutligen kommer att sticka hål på den svenska kronan. Efter Riksbankens öppning för att stödköpa fordringar på svenska bolånekunder faller valutan nu rekordsnabbt mot dollarn, som vid 17.30-tiden handlades för 10,27 kronor.

Gilla artikeln på Facebook

Som mest tappade kronan över 40 öre under dagen till strax över 10,3 mot dollarn.

Även mot euron faller kronan snabbt och har nu spräckt 11-kronorsvallen med en försvagning på 25 öre.

Beskedet kommer efter att Riksbanken gått ut och öppnat för att skapa 500 miljarder kronor "ur intet", som man uttryckte sig, för att ge gratislån till bankerna. Man lovade även att skapa 300 miljarder kronor som skulle kunna användas till köp av säkerställda obligationer, vilket i praktiken betyder att Riksbanken köper in sig på den stekheta svenska bostadsmarknaden, som utländska investerare betraktar som kraftigt övervärderad.

Kronans värde kan hittills ha hållits uppe av valutaspekulanter som lånar valuta med låg ränta, exempelvis kronor, för att sälja och på så vis finansiera köp av en valuta med högre ränta, skriver Dagens Industri. När det innebär att spekulanten måste köpa tillbaka den ursprungliga finansieringsvalutan när positionen ska stängas, och sälja sina kronor. Det skulle i så fall kunna förklara varför kronan hittills inte har rasat ihop fullständigt på det sätt som nu sker.

Även den norska kronan, som historiskt följer den svenska i värde, har kollapsat och ligger nu på den svagaste nivån på tre decennier.

Om Sverige får ett betydligt högre antal döda i coronavirus än andra jämförbara länder skulle det också kunna ge en sorts Tegnell-effekt på kronkursen.

"Faktum är att i stort sett ingenting i den nuvarande miljön på marknaden talar för att kronan ska stärkas i närtid. Tvärtom pekar mycket, inklusive det inhemska virusutbrottet, på att kronan ska försvagas ytterligare", skriver Dagens Industris analytiker Felicia Åkerman.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ytterligare 76 coronadöda i Sverige

Nästan 500 döda totalt. Smittan på svenska äldreboenden är ett stort problem, men övriga Norden har lyckats skydda sina äldre.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Valuta

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Allt dyrare tanka bilen eller resa utomlands. Men Riksbanken håller fast vid minusräntan in i det sista.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0