Kallade grannen för neger – döms

Publicerad 7 april 2021 kl 11.05

Lag & Rätt. En man i 50-årsåldern använde sig av ordet "neger" när han bad de afrikanska grannarna att hålla pli på sina stökiga ungar. Nu har han dömts för "hets mot folkgrupp".

Gilla artikeln på Facebook

Händelsen ägde rum redan den 4 augusti 2018 i Hallstahammar, men det är först nu som mannen döms av Västmanlands tingsrätt.

Mannen hade ställt sig på balkongen i hyreshuset och skrikit åt en grupp barn på gården att de skulle sänka volymen. Han använde sig då av ordet neger, intygar flera vittnen.

Han gick sedan ned till lekplatsen och använda sig återigen av ordet när han skällde ut barnen. Några av barnen svarade med att skrika åt honom att "hålla käften".

Mannen uppger att han var full vid tillfället och inte minns något av händelsen. Han har också bedyrat att han inte är "rasist" – men förgäves.

"Ordet 'neger' utgör ett sådant yttrande somger uttryck fören missaktning för en folkgrupp och som kan föranleda ansvar för hets mot folkgrupp", konstaterar Västmanlands tingsrätt i sin dom.

Straffet blir villkorlig dom för "hets mot folkgrupp". Mannen slipper dock dagsböter eftersom han "inte tidigare dömts för likartad brottslighet".


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0