Genrebild.

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta

Publicerad 3 augusti 2020 kl 21.03

Vetenskap. Munskydd hindrar att virus som sars-cov-2, även känt som coronaviruset, sprids. Det skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

© KI/Stefan Zimmerman

Juan Jesus Carrero.

Karolinska Institutet har tillsammans med McMaster University i Kanada koordinerat en så kallad litteraturstudie för att undersöka hur pass effektiva munskydd är för att hindra spridningen av coronaviruset.

En klinisk studie, där man testar på försökspersoner, låter sig inte göras eftersom det skulle vara oetiskt. Istället har forskarna tittat på 25 redan publicerade artiklar som handlar om vilka filtrerande egenskaper som munskydd gjorda av olika material har.

Juan Jesus Carrero är professor i epidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet:

– Den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt, säger han.

– Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd, särskilt med tanke på svårigheten att kontrollera den pågående pandemin.

Till och med munskydd som inte håller medicinsk standard skyddar från corona. Bäst skyddar munskydd gjorda av muslin, bomull och flanell. Helst ska de ha tre till fyra lager, och en trådtäthet på minst 100 TPI (trådar per tum).

– Vår bedömning är att användningen av munskydd bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19, vilket är i linje med de nuvarande rekommendationerna från WHO och amerikanska CDC, säger Juan Jesus Carrero.

Så sent som förra veckan sade regeringen vid en pressträff nej till att införa krav på munskydd i offentliga miljöer för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Regeringen säger nej till munskyddskrav: "Vi har inte den kulturen"


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg

Tros ha begravts med gravgåvor.. "Visar hur lika varandra vi är över årtusendena ."0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet

Ökad riskbenägenhet, lägre empati.... Nu slår forskarna larm om vanliga värktabletternas okända effekter.0 Plus

Vetenskap

Högljudd sång smittar värst. Forskare studerade hur mycket partiklar vi avger när vi sjunger.0 

Myt om "Fattigsverige" synas av forskare. Svenska arbetare hade bättre betalt än de allra flesta innan S grep makten.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0