Kristerssons könsbytarlag

KD försöker sänka Kristerssons lag om att byta kön på barn

Publicerad 31 mars 2024 kl 10.51

Inrikes. Tillsammans med Liberalerna (L) och vänsterblocket tänker Ulf Kristersson driva igenom en lag som gör det möjligt för barn att byta kön. Hela 80 procent av Moderaternas riksdagsledamöter är emot förslaget – och nu begär KD kvittnings­förbud inför voteringen i riksdagen.

Dela artikeln

Förslaget om att tillåta könsbyten från 16 års ålder är av någon anledning extremt viktigt för statsministern, som har nästan alla emot sig i frågan.

– Ulf Kristersson klargjorde i höstas att det är väldigt viktigt för honom personligen att detta drivs igenom. Men 80 procent av riksdagsgruppen är emot, säger en M-källa till Aftonbladet.

KD begär nu kvittningsförbud när riksdagen ska rösta om lagen, vilket innebär att M:s ledamöter – som egentligen inte stöder lagen – kommer att behöva ta sig till jobbet för att rösta ja till Kristerssons lag.

Enligt Världen idag handlar det om ett försök att pressa Moderaterna där en stor majoritet av de egna ledamöterna uppges vara emot lagen men där parti­ledningen kräver ja-röster.

Förslaget har fått omfattande kritik från kvinno­organisationer och medicinsk expertis på området, men beskrivs som ett prestige­projekt för Kristersson. Även inom Socialdemokraterna är ledamöterna splittrade och bland annat tidigare socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har tydligt tagit ställning mot förslaget.

Formellt är det dock bara Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som är emot det nya förslaget om könsbyten på barn.


Nyheter från förstasidan

Sverige skänkte 150 miljarder till EU:s coronafond – har fått 0 kr tillbaka

Enda EU-landet som inte ens ansökt om utbetalning. Sverige uppfyller inte "klimatkraven" för att få tillbaka en liten del av sina pengar.0 

Ekonominyheter

SBAB sänker samtliga bolåneräntor

Beskedet.. "Vi är inne i en period med sjunkande räntor."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.