Foto: Luis Argerich/CC-BY-NC

Komet utrotade européer i Amerika för 12 900 år sedan

Publicerad 21 september 2012 kl 10.26

Vetenskap.Nya bevis läggs nu fram som förstärker uppfattningen om att en komet slog ner i Nordamerika för 12 900 år sedan. Händelsen orsakade en ny istid och utplånade clovisfolket vars kultur uppvisar stor likhet med den europeiska solutréenkulturen.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider skrev tidigare i år att nya vetenskapliga fynd visar att européer kan ha utvandrat till Amerika 10 000 år innan förfäderna till dagens indianer satte sin for där.

Det var efter fynd av 19 000 till 26 000 år gamla verktyg av europeisk typ på USA:s östkust som arkeologer kunde lägga fram ytterligare bevis för att det var stenåldersjägare från Europa som var de första att upptäcka Amerika.

De nya fynden i USA gjorde att man kunde sätta en ny äldre startpunkt för den amerikanska cloviskulturen, som därmed blev jämngammal med den liknande solutréenkulturen i Europa.

Tidigare trodde man att asiater koloniserade Amerika västerifrån och trängde undan clovisfolket. Nu har en ny studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) kommit som förstärker en tidigare mycket omdiskuterad teori om att clovismänniskorna inte utrotades av indianer, utan av en komet.

Teorin är dock inte ny. Forskare har sedan 2007 debatterat livligt huruvida en enorm komet exploderade i Nordamerika för 12 900 år sedan.

Det var 2007 som forskaren Richard Firestone vid 10 av 12 arkeologiska utgrävningar av clovisplatser hittade små kulor av metall med en storlek på 20 till 50 mikrometer, motsvarande ungefär diametern på ett hårstrå, och små kulor av diamant i nano-storlek i arkeologiska lager som härrör från ungefär år 10 900 före vår tidräkning. Hans forskningsteam föreslog att partiklarna kom från en utomjordisk himlakropp, antagligen en komet, som hade exploderat i jordens atmosfär.

Händelsen fick dramatiska följder. Kometen dödade clovisfolket och 36 djurarter i Nordamerika, inlusive mastodont, mammut och sabeltandad tiger. Dessutom drabbades jorden av en kort istid som varade i 1 300 år. Den extrema nedkylningen inträffade under en period då jorden annars var under uppvärmning.

Teorin drabbades av ett stort bakslag 2009 då en undersökning av flera clovisplatser av ett annat forskningslag misslyckades med att återupprepa de tidigare resultaten. Det visade sig i efterhand att de hade slarvat och inte följt protokollet.

Den nyligen publicerade undersökningen som leddes av astrofysikern Malcolm LeCompte bekräftar den ursprungliga teorin och kan dessutom bevisa att kulorna har sitt ursprung från atmosfären. Om partiklar regnar ned över ett föremål så kommer fler partiklar att återfinnas ovanför än under. Forskargruppen kunde visa att ovanför föremålen i clovisskiktet fanns det 30 gånger fler partiklar än under.

De kunde också bevisa att partiklarna inte kommer från yttre rymden utan att det är material från jorden som har formats under en extrem påverkan. Partiklarna uppvisar en karakteristik som är typisk för material som har kastats upp från ett nedslag.

Lagret ovanför beskrivs av LeCompte som en "död zon". Det finns inga tecken på mänsklig verksamhet på 1 000 år efter händelsen. Skiktet beskrivs som jämförbart med det 65 miljoner år gammla lager som utrotade dinosaurierna.

- Detta tyder på att något mycket dramatiskt hände, säger LeCompte till Eurekalert.

Det är fortfarande inte helt uträtt vad som exakt hände. Men teorin om att det var en komet som utrotade clovisfolket har återigen blivit aktuell.

Arkeologen Goodyear, artikelns medförfattare, säger till Science Daily att studien inte löser komethypotesen utan bara förklarar varför studien från 2009 inte lyckades återupprepa de första resultaten.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Trump klassar AFA som terrororganisation

Presidentens löfte idag. Pekar ut vänsterextremisterna för våldsdåd under raskravallerna.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Vanligt socker kan upptäcka Alzheimers. Drabbade har mer socker i hjärnan än andra.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus