Kristerssons könsbytarlag

Könsbyteslagen "kan innebära slutet" för Kristersson

Publicerad 10 april 2024 kl 14.28

Inrikes. Kaoset i Moderaterna fortsätter med anledning av den planerade könsbyteslagen. Vissa i partiet anser nu att Ulf Kristerssons framtid står på spel.

Dela artikeln

– Om riksdagsgruppen skulle fälla förslaget skulle det på sikt innebära slutet på Ulf Kristerssons parti­ledarskap. Hans auktoritet skulle få ett hårt slag, säger "en tung M-källa" till Aftonbladet.

Enligt tidningen uppges M-ledningen vara "i panikläge". Man befarar att "Ulfs sjabbel” kring könsbyteslagen kan sänka partiets resultat i EU-valet i sommar.

"Bilden är att Ulf Kristersson gjort kön­tillhörighets­lagen till en kabinettsfråga där hans framtid står på spel", skriver Aftonbladet.

Tre krismöten om saken har hållits sedan i fredags, med riksdags­gruppen, med förbunds­ordförande ute i landet samt ett möte på tisdagen med moderata kommunalråd och regionråd.

Under mötena har Ulf Kristersson enligt Aftonbladet haft uppbackning av justitieminister Gunnar Strömmer, socialminister Camilla Waltersson Grönvall och partisekreterare Karin Enström.

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun, uppskattar att två tredjedelar av de moderata kommun­politikerna i landet är emot lagförslaget.

En mycket stor andel av M:s riksdagsledamöter har också uppgetts vara emot könsbyteslagen, men de förväntas rösta enligt partilinjen ändå, med något undantag.

Stämningen inom den moderata ledningen beskrivs som panikartad och det finns en oro att den interna splittringen ska överskugga det kommande "Sverigemötet 2024".


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.