Våldet i Kristianstad

Kristianstadsbor varnar för förfall – "många funderar på att flytta"

Publicerad 22 augusti 2019 kl 14.57

Inrikes. Otryggheten i centrala Kristianstad i Skåne är nu så påtaglig att lokala profiler hotar starta ett nytt parti för att göra staden "säker igen". Många vill även flytta, heter det.

Gilla artikeln på Facebook

Kristianstad i nordöstra Skåne är en stad i förändring. De senaste åren har citykärnan blivit alltmer otrygg.

För tre veckor sedan sprängdes en bomb vid en pizzeria på Söder. Förra måndagen blev ett tidningsbud kidnappad mitt i natten och torterad av en misstänkt gärningsman från Syrien. 

Det har även skett flera uppmärksammade rån, en blodig knivattack på Pressbyrån, personer som försökt köra ihjäl andra med bil osv.

Tidigare har staden haft särskilda så kallade problemområden, Charlottesborg, Näsby och Österäng, där majoriteten invånare är invandrare. Men på senare år har problemen spridit sig mot centrum.

Svenskar känner sig också mer och mer undanträngda. Sedan asylvågen 2015 har nyanlända fått bostäder i så gott som alla delar av centrala Kristianstad, varför det spekuleras att även de centrala delarna av staden nu kommer segregeras.

Samtidigt har ett tiotal "turkbutiker", som de kallas lokalt, etablerats mitt i staden, även i områden som tidigare varit typiskt svenska.

I fjol pistolrånades en kiosk på Fästningsgatan på Östermalm. Mot en helt annan butik har polisen gjort tillslag sedan det sålts sprit under disk, och i en annan har det sålts droger. Flera av butikerna har öppet sent, till och med på natten, och samlar gäng runt sig.

Staden förändras även av att affärsbutikerna i centrum bommar igen på löpande band. Redan i april förra året hade ett 20-tal butiker i centrala Kristianstad stängt ner. Det börjar mer och mer likna en spökstad. "Känns som centrum kan dö helt", hette det i Lokaltidningen för några dagar sedan.

Förra veckan meddelade H&M att man lägger ner sin butik vid Lilla torg. Det handlar om en stor och populär butik, något av en knutpunkt för många Kristianstadsbor, särskilt kvinnor. Samtidigt meddelade omtyckta Royal Design att man också lägger ner och säljer ut allt.

Galleria Boulevard, som öppnades i slutet av 2013 och som ersatte den klassiska Domusbyggnaden på Östra Boulevarden, blev en flopp. Den blev först upphaussad, men även där har butik efter butik fått stänga igen. Halva byggnaden, som i sin helhet täcker stora delar av centrum och som innehåller ett parkeringshus gjort för en storstad, har hela tiden stått tom eftersom ingen velat eller haft råd med hyrorna.

– Staden är i totalt förfall, säger en Kristianstadsbo till Fria Tider. Och det har skett på några få år.

Läget är så akut att åtta lokala profiler idag går ut i en debattartikel i Kristianstadsbladet, där de föreslår tio punkter för att rädda staden.

"Vi är många som är trötta på utvecklingen i Kristianstad City och det har gått så långt att många av oss funderar och till och med planerar för att flytta från Kristianstad på grund av den tråkiga utveckling som varit dom senaste 24 månaderna", skriver de.

Bland annat vill de att politikerna erkänner "krisläge" och sätter in fler väktare dygnet runt i centrum samt på Näsby och Charlottesborg. Artikelförfattarna pekar också ut droghandeln som ett stort problem. Likaså vill de skrinlägga den omdiskuterade badhusflytten, där stadens badhus planeras att rivas och flyttas ut till Näsby, tills det blivit "ordning och reda" i staden igen och knarket försvunnit.

Görs ingenting under 2019, hotar profilerna att starta ett nytt politiskt parti för att "få Kristianstad säkert igen".

I en annan artikel har det liberala kommunalrådet Pierre Månsson fått en chans att svara.

– Otryggheten hänger samman med den otillåtna körningen på gågatorna i centrum och den generas av den ökade knarkförsäljningen. Knarket är problemet i grunden. Vi måste ta tillbaka gågatorna och där kommer polisen att ha en viktig roll, säger han till Kristianstadsbladet och kräver en riktad polisinsats i centrum.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Wikipedia kan mörka att Marcus Oscarsson är iranier

Het diskussion mellan sajtens administratörer. Mystiskt IP-nummer från TV4 går in och raderar uppgiften om födelseland.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0