Kvacksalvande "sjukhus" läggs ned

Publicerad 3 mars 2019 kl 18.16

Inrikes. Under 30 år har antroposofiska Vidarkliniken i Järna sålt "alternativa" behandlingar av både allvarliga och mindre allvarliga sjukdomar till allmänheten, med såväl allvarliga som mindre allvarliga konsekvenser till följd. Men nu är det slut. Landstinget stryper bidrags­försörjningen och därmed läggs verksamheten ner.

Gilla artikeln på Facebook

Istället för vetenskapligt förankrad vård har Vidarkliniken, som en av få vårdgivare, fått syssla med vårdgivning av religiös och rituell karaktär – för skattebetalarnas pengar. Det så kallade sjukhuset sysslar med trollkonst, helig dans och naturläkemedel och patienterna ordineras inte sällan örter, oljor och dansritualer även mot allvarliga sjukdomar.

Men år 2017 löpte ett avtal mellan Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting) och Vidarkliniken, som nu heter Vidar rehab, ut.

När skattefinansieringen från Stockholm försvann tappade verksamheten 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda sparkades.

Att det hela fick fortsätta så länge beror främst på att Miljöpartiet och Centerpartiet alltid försvarat verksamheten, där flera politiker själva är troende antroposofer. Det framgick i en artikel i Dagens Medicin redan 2010, men nu är det alltså slut.

”Samma krav gäller Vidar som alla andra vårdgivare. Man får delta i upphandlingar eller vårdval och erbjuda vård om man uppfyller de krav som ställs påmedicinsk kvalitet, säkerhet och vetenskaplig evidens", skriver den ansvariga landstingspolitikern Anna Starbrink (L) i en kommentar till SVT.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Löfven i kampanjfilm för globalisternas nya kodord

"Great Reset", "Build Back Better".... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Corona fortsätter öka i Västsverige

Rekordmånga smittade förra veckan.. "Vi står inför en utmaning som kan bli lika svår som under våren."0 

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur