Kvacksalvande "sjukhus" läggs ned

Publicerad 3 mars 2019 kl 18.16

Inrikes. Under 30 år har antroposofiska Vidarkliniken i Järna sålt "alternativa" behandlingar av både allvarliga och mindre allvarliga sjukdomar till allmänheten, med såväl allvarliga som mindre allvarliga konsekvenser till följd. Men nu är det slut. Landstinget stryper bidrags­försörjningen och därmed läggs verksamheten ner.

Gilla artikeln på Facebook

Istället för vetenskapligt förankrad vård har Vidarkliniken, som en av få vårdgivare, fått syssla med vårdgivning av religiös och rituell karaktär – för skattebetalarnas pengar. Det så kallade sjukhuset sysslar med trollkonst, helig dans och naturläkemedel och patienterna ordineras inte sällan örter, oljor och dansritualer även mot allvarliga sjukdomar.

Men år 2017 löpte ett avtal mellan Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting) och Vidarkliniken, som nu heter Vidar rehab, ut.

När skattefinansieringen från Stockholm försvann tappade verksamheten 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda sparkades.

Att det hela fick fortsätta så länge beror främst på att Miljöpartiet och Centerpartiet alltid försvarat verksamheten, där flera politiker själva är troende antroposofer. Det framgick i en artikel i Dagens Medicin redan 2010, men nu är det alltså slut.

”Samma krav gäller Vidar som alla andra vårdgivare. Man får delta i upphandlingar eller vårdval och erbjuda vård om man uppfyller de krav som ställs påmedicinsk kvalitet, säkerhet och vetenskaplig evidens", skriver den ansvariga landstingspolitikern Anna Starbrink (L) i en kommentar till SVT.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0