Löfvens bisarra svar: Medger att jägare inte är ett samhällsproblem – men tycker ändå de ska straffas för förortens skjutningar

Publicerad 18 maj 2019 kl 15.16

Inrikes. Under statsministerns frågestund i riksdagen tidigare i veckan pressades Stefan Löfven (S) om regeringens försök att straffa landets legala vapeninnehavare för dödsskjutningar de inte något att göra med. Hans svar var minst sagt märkligt.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges regering vill gå längre än EU:s vapendirektiv, vilket skulle kunna få långtgående negativa konsekvenser för svenska jägare.

Bland annat vill regeringen ha förbud eller licenskrav för magasin med för "många patroner", uppger Jakt & Jägare, som också uppmärksammat utfrågningen i riksdagen.

Frågan om legala vapen har, av någon anledning, blivit aktuell efter alla blodiga dödsskjutningar i Sverige, trots att jägare och sportskyttar inte har något med våldet att göra.

Saken blev än konstigare under under torsdagens frågestund i riksdagen, där Kjell-Arne Ottosson (KD) ställde Löfven mot väggen.

– Sverige har mer än en halv miljon laglydiga skyttar. De flesta är jägare men även en del är målskyttar. Sverige är dessutom ett framgångsrikt land när det gäller dynamiskt skytte. Jakten är inte heller bara en del av vår miljövård, den är en bred och historiskt förankrad svensk folkrörelse, sade han.

– Nu hotas emellertid både jägare och sportskyttar av Sveriges regering. Med EU:s vapendirektiv som täckmantel förbereder regeringen en proposition som kraftigt försvårar för legalt vapenägande och som kommer till att slå mot både jakt och sportskytte. Regeringens lagrådsremiss är betydligt mer långtgående än EU:s vapendirektiv, fortsatte KD-politikern.

Han ställde sedan en fråga till statsministern:

– Är det verkligen landets jägare och sportskyttar som hotar säkerheten på gator och torg? Och om inte, varför går då regeringen längre än vad EU:s vapendirektiv kräver?

Därefter kom Stefan Löfvens svar, där han erkänner att jägarna inte utgör något hot mot samhället, men ändå ska bli de som straffas.

– Nä, det är ju inte så att, att Sveriges jägare... exempelvis min pappa var själv jägare, jagade älg. Och det är klart att jägarna också gör en fin insats, sportskyttet också. Men om vi tänker efter en sekund och går igenom vad det faktiskt innehåller. Det är ju inte så att det inte ska finnas möjligheter för jägare och sportskyttar i framtiden. Men i en tid när vi har så enorma problem med skjutningar och våld, som inte dessa människor är skyldiga till, så tror jag nog ändå att vi kan behöva fundera på hur vi kan säkra upp att det vapeninnehav som finns, att vi har mer koll på det överlag. Jag tror att det är inte skadligt för varken jägare eller sportskyttar, sade statsministern.

Kjell-Arne Ottosson fick inte besvara detta motsägelsefulla svar, men skriver på Twitter att "Precis så arg som jag ser ut på bilden var jag efter att ha fått svaret från statsministern om implementeringen av vapendirektivet. Statsministern svar något förkortat: Ja, nåt måste vi göra och då sätter vi dit de som är enklast att slå på".


Nyheter från förstasidan

Världen tvivlar på USA:s "bildbevis" mot Iran

Uppges visa Iran ta bort odetonerad mina från fartyget. Men Iran nekar till anklagelserna och menar att bilden är arrangerad.0 

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0