Cementkrisen
Cementa på Gotland anklagas för att vara en "klimatbov".

Larm om byggstopp i hela Sverige: Cementen snart slut

Publicerad 18 juli 2021 kl 14.12

Ekonomi. Sverige står inför ett omfattande byggstopp på grund av akut brist på cement efter en klimatdom mot Cementa AB. Redan i november kommer 3 av 4 nya bostäder inte att kunna byggstartas – och upp till 400.000 jobb hotas, enligt byggbranschen.

Gilla artikeln på Facebook

– Läget är mycket allvarligt. Sverige står inför ett omfattande byggstopp. Cementbristen kommer att få omfattande konsekvenser för svensk ekonomi och sysselsättning, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att Mark- och miljööverdomstolen den 6 juli avslog Cementa AB:s ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Detta efter att Cementa pekats ut som en "klimatbov" genom sina koldioxidutsläpp. Domen motiveras också med att verksamhetens påverkan på grundvattnet inte är tillräckligt utredd

Företagets tillstånd att bryta bryta kalk- och märgelsten löper därför ut den sista oktober.

En konsekvensanalys som Byggföretagen gjort visat att 3 av 4 nya bostäder inte kommer att kunna byggstartas i november.

"Flera stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjas. Mellan 200 000 och 400 000 jobb hotas. Investeringsbortfallet beräknas till över 20 miljarder kronor, per månad", skriver Byggföretagen.

Byggföretagen, Byggnads, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Svensk Betong och Svemin ar gemensamt begärt ett skyndsamt krismöte med näringsminister Ibrahim Baylan (S) i syfte att diskutera den uppkomna situationen.

– Byggbranschen har jobbat genom hela pandemin och skapat värde för Sverige. Det här är värre än den kris vi hade på 90-talet då många förlorade sina jobb, säger Johan Lindholm Förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Tillverkningen i Slite står idag för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige. Nuvarande brytningstillstånd löper ut den 31 oktober 2021. Redan i november månad tar cementlagret i Slite slut.

Det är enligt Byggföretagen inte möjligt att lösa den akuta cementbristen med import i de volymer som behövs, "beroende på tillgång hos andra leverantörer, logistiksystem och tekniskt kravställande".

"Omställning till att helt ersätta cementproduktionen från Slite med import kan ta upp till flera år att få på plats", skriver Byggföretagen.


Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson får kritik för attack mot Ivar Arpi

"Vad har du själv gjort i politiken?" Nu anklagas S-ministern själv för att ha "släppt in halva Afrika och Mellanöstern".0 

Ekonominyheter

"Omvänd vinstvarning" från Betsson

Spelade av folk 375-385 miljoner första kvartalet.. Bolaget: "Vinsten rekordhög"... "följer inte konsensus".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0 

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0