LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson.

LO vill avskaffa "saklig grund" för uppsägning

Publicerad 15 december 2019 kl 09.43

Politik. LO tycks vara på väg att godkänna att kravet på "saklig grund" vid uppsägningar slopas. Detta för att säkra Socialdemokraternas regeringsinnehav. Men flera LO-förbund protesterar.

Gilla artikeln på Facebook

Liberalerna och Centerpartiet krävde uppluckring av arbetsrätten som villkor för att släppa fram en socialdemokratisk regering i januari. De vill att det ska bli lättare och billigare för arbetsgivare att avskeda anställda och att det ska bli lättare att göra undantag från turordningsreglerna.

Flera av LO-förbunden har i veckan hoppat av förhandlingar med arbetsgivarsidan om att underlätta för företag att sparka människor.

Kommunals ordförande Tobias Baudin har följande att säga om sitt förtroende för LO-ledningen efter att det kommit fram uppgifter om hur LO centralt vill att det ska bli lättare att ge människor sparken:

– Det är förbrukat. De har förhandlat utan vår vetskap och har vägrat oss insyn.

Sekos ordförande Valle Karlsson skriver följande om ett utkast till förslag om hur uppsägningar ska underlättas:

”Dokumentet öppnar upp hela LAS till våra medlemmars nackdel. Detta kan vi inte acceptera och därför lämnar vi förhandlingarna.”

Konflikten verkar huvudsakligen röra om huruvida det fortfarande ska krävas så kallad ”saklig grund” för att ge någon sparken eller om det ska vara mer godtyckligt. Med ”saklig grund” menas i princip att det antingen råder arbetsbrist eller att man misskött sitt arbete.

Det är oklart vad Sverigedemokraterna, som numera enligt mätningar är det största partiet bland LO-väljare, har för inställning i frågan om ”saklig grund”. När det gäller arbetsrätt rent generellt så gick partiet inför valet 2018 ut och krävde att antalet undantag från lagen om anställningsskydd, LAS, vid uppsägningar ska ökas från två till fem.


Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Politik

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus