Foto: Ms L/flickr/Cc-By-Sa

LSD effektivt mot alkoholism

Publicerad 15 mars 2012 kl 03.24

Vetenskap.En enda dos av LSD kan fungera lika bra mot alkoholberoende som dagliga doser av de läkemedel som används i dag. Det menar forskarna Paul Oliver-Johansen och Teri Krebs, vid Institutionen för neurovetenskap.

Gilla artikeln på Facebook

Nu vill forskarna att LSD ska användas vid behandling av alkoholism i Norge. Sambandet mellan LSD och minskat alkoholmissbruk upptäcktes redan på 50-talet, och ytterligare forskning gjordes under 60- och 70-talen. Forskarna Paul Oliver-Johansen och Teri Krebs undersökte sex av dessa studier som uppfyllde dagens vetenskapliga standard, uppger Verdens Gang.

Vid uppföljning visades att 59 procent av patienterna som hade fått LSD, antingen sluta dricka eller dricker mindre än tidigare.

– Behandling med en enda dos av LSD verkar ge lika goda resultat som den dagliga användningen av läkemedel används för att behandla alkoholism i dag. Det är ovanligt att ett läkemedel har terapeutisk effekt i sex månader efter en dos, säger forskarna till den norska tidningen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Problemet med vårt etablissemang är inte i första hand inkompetensen – utan mesigheten.0 

Mer från Vetenskap

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten

Forskarna upptäckte sambandet av en slump.. Möjligt att väckelseprästen "inte bara sörjt för traktens själsliga välfärd utan också de kroppsliga behoven".0 

Sidor

Vetenskap

Forskare: Plastpåsar överlägset bäst för miljön. Mycket mindre farlig än både papperskassen och ekologiska tygpåsen, enligt statlig studie.0 Plus

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0