Arkivbild.

Malmö stad bygger tiorumsvilla åt en enda "storfamilj" – hyra per månad: 45.600 kronor

Publicerad 16 juni 2018 kl 17.03

Inrikes. Anhöriginvandringen till Malmö ökar lavinartat och därmed förvärras den redan allvarliga bostadsbristen i staden. Malmö stad köper redan "akuta sovplatser" för 334.000 kronor per dag, rapporterar Sydsvenskan på lördagen. Men nu vill de styrande politikerna från Socialdemokraterna och Miljöpartiet bygga gigantiska villor åt enstaka "storfamiljer".

Gilla artikeln på Facebook

Det är Sydsvenskan som idag rapporterar om den allvarliga bostadsbristen i Malmö, som skapat ett stort antal bostadslösa. Officiellt står 2.822 personer i staden utan ett hem, och över 1.000 av dem är barn.

Malmö stad försöker dock göra allt för att människor ska slippa sova utomhus och har därför införskaffat 1.700 lägenheter där socialtjänsten placerar människor som saknar bostad. Men de räcker inte åt alla.

Så utöver dessa lägenheter har Malmö de senaste 16 månaderna även köpt in så kallade "akuta sovplatser" på bland annat hotell, vandrarhem och i campingstugor, skriver Sydsvenskan. Det har hittills kostat staden cirka 162 miljoner kronor, eller 334.000 kronor – per dag.

Dessutom väntas situationen nu bli ännu värre. Anhöriginvandringen till staden har nämligen ökat med 50 procent sedan förra året. Idag kommer det 85 nya anhöriginvandrare till Malmö varje månad.

Men det är inte bara enskilda individer som invandrar. Många av de bostadslösa är stora familjer, som behöver åtskilliga kvadratmeter att leva på. Varje barn har nämligen rätt till ett eget rum, menas det.

Hur tänker politikerna lösa det? Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som styr Malmö, vill till exempel bygga om ett gathus i Limhamn till en tiorumsvilla – avsedd för en enda "storfamilj". Hyran, som skattebetalarna får stå för, kommer bli hela 45.600 kronor i månaden.

Kontraktet har dock inte skrivits under ännu. Men om det blir fallet, kommer det skrivas på tio år.

Oppositionen i staden är inte alls nöjd med idén, och Moderaterna menar att det är slöseri med skattebetalarnas pengar.

– Min primära uppgift är att värna om skattemedel. Det gör man inte om man bygger om ett hus på över 300 kvadratmeter till en tiorummare där en familj ska bo för 45.600 kronor i månaden, säger John Roslund (M), andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, till Sydsvenskan.

Även Sverigedemokraterna rasar mot förslaget.

"Sverigedemokraterna vill se ett asylstopp och en kraftigt begränsad anhöriginvandring. Sveriges bostadsmarknad och välfärd klarar inte av att ta emot hundratusentals migranter varje år", skriver partiet på Instagram i en kommentar till nyheten.

Miljöpartiet invänder dock att villan i längden kan bli billigare än att betala hotell eller vandrarhem åt familjen. Och Malmö stad hyr redan flera andra villor. Sydsvenskan har begärt ut 16 olika hyreskontrakt, där den största villan på 325 kvadratmeter, som är uppdelad i tre olika lägenheter, kostar skattebetalarna 44.704 kronor i månaden.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Vindkraftverken kan bli tre gånger fler

Regeringens plan. "Blir svårt att hitta platser i Sverige där du inte ser minst en turbin."0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

DN publicerade falsk artikel om utvisning

Beskrev oseriös anställning som "en liten miss".. Mörkade viktiga omständigheter när illegal familj utvisas ur Sverige.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0