Franska presidentvalet

Marine Le Pen utmanas från höger

Publicerad 19 september 2021 kl 16.59

Utrikes. Mediekändisen Éric Zemmour funderar på att ställa upp i presidentvalet i Frankrike och kommer i så fall att göra det på en mer rättfram högerlinje än Marine Le Pen och hennes allt räddhågsnare Nationell Samling.

Dela artikeln

Éric Zemmour är känd som en högerdebattör och invandringskritisk polemiker i media, inte minst genom sina hårda ord om araber och afrikaner, som han en gång dömts för att ha "hetsat" mot.

Den gången försvarade Zemmour arbetsgivares självklara ”rätt att neka svarta och araber jobb". Han konstaterade även att majoriteten av alla knarklangare är ”svarta eller araber”, vilket resulterade i en fällande dom.

Som judisk intellektuell är han ovanlig i Frankrike, inte minst då han hävdar att det pågår ett befolkningsbyte i landet och att vita fransmän håller på att ersättas av araber. Trots att det är ett sakligt sett korrekt fakta­konstaterande räknas det som kontroversiellt i Frankrike – även i Nationell Samling.

Éric Zemmour har även åtalats för Förintelse­förnekelse efter att ha sagt att Pétainregimen, den tyska marionettregeringen under andra världskriget, "räddade Frankrikes judar". Det uttalandet frikändes han dock för 2019.

Det är oklart om det verkligen blir någon kandidatur i presidentvalet, men klart är att Zemmour från och med nu kommer att räknas som politiker i tv, och inte som journalist. Det har den franska mediemyndigheten beslutat, sedan han vägrat att utesluta en kandidatur i presidentvalet.

Förutom sina kontroversiella uttalanden i tv är han känd som författare, där han skrivit debattböcker med en invandringskritisk linje. Han har gett ut den bästsäljande boken "Le suicide français" – Det franska självmordet, som handlar om befolkningsbytet i Frankrike.

Paradoxalt nog kan dock Zemmour i principen lägga krokben för en invandringskritisk valseger i Frankrike, eftersom Le Pen får en motkandidat som slåss om samma väljare. Enligt Éric Zemmour är dock Marine Le Pen själv medveten om att hon "inte kan vinna valet", vilket förmodligen är korrekt att döma av opinionsmätningar och tidigare valfiaskon.


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Utrikes

Banker börjar stänga AFD:s konton

Tyska partiet hotas av politikernära branschen.. Finanssektorn börjar stänga av AFD från sina tjänster efter valsuccén.0 

Ultraortodoxa judar ska tvingas göra värnplikt

Historiska beslutet i Israel.. Gruppen har sluppit undan värnplikt sedan staten bildades.0 

Tung demokrat ifrågasätter Bidens kandidatur

Nancy Pelosis utspel.. "Det är upp till presidenten att besluta."0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0