Marine Le Pen utmanas från höger

Publicerad 19 september 2021 kl 16.59

Utrikes. Mediekändisen Éric Zemmour funderar på att ställa upp i presidentvalet i Frankrike och kommer i så fall att göra det på en mer rättfram högerlinje än Marine Le Pen och hennes allt räddhågsnare Nationell Samling.

Gilla artikeln på Facebook

Éric Zemmour är känd som en högerdebattör och invandringskritisk polemiker i media, inte minst genom sina hårda ord om araber och afrikaner, som han en gång dömts för att ha "hetsat" mot.

Den gången försvarade Zemmour arbetsgivares självklara ”rätt att neka svarta och araber jobb". Han konstaterade även att majoriteten av alla knarklangare är ”svarta eller araber”, vilket resulterade i en fällande dom.

Som judisk intellektuell är han ovanlig i Frankrike, inte minst då han hävdar att det pågår ett befolkningsbyte i landet och att vita fransmän håller på att ersättas av araber. Trots att det är ett sakligt sett korrekt fakta­konstaterande räknas det som kontroversiellt i Frankrike – även i Nationell Samling.

Éric Zemmour har även åtalats för Förintelse­förnekelse efter att ha sagt att Pétainregimen, den tyska marionettregeringen under andra världskriget, "räddade Frankrikes judar". Det uttalandet frikändes han dock för 2019.

Det är oklart om det verkligen blir någon kandidatur i presidentvalet, men klart är att Zemmour från och med nu kommer att räknas som politiker i tv, och inte som journalist. Det har den franska mediemyndigheten beslutat, sedan han vägrat att utesluta en kandidatur i presidentvalet.

Förutom sina kontroversiella uttalanden i tv är han känd som författare, där han skrivit debattböcker med en invandringskritisk linje. Han har gett ut den bästsäljande boken "Le suicide français" – Det franska självmordet, som handlar om befolkningsbytet i Frankrike.

Paradoxalt nog kan dock Zemmour i principen lägga krokben för en invandringskritisk valseger i Frankrike, eftersom Le Pen får en motkandidat som slåss om samma väljare. Enligt Éric Zemmour är dock Marine Le Pen själv medveten om att hon "inte kan vinna valet", vilket förmodligen är korrekt att döma av opinionsmätningar och tidigare valfiaskon.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0