Asylkaoset
Generaldirektör Anders Danielsson.

Migrationsverket kräver 28 miljarder extra

Publicerad 2 mars 2016 kl 12.22

Inrikes. Migrationsverket behöver 28 miljarder extra av regeringen för att klara den förväntat fortsatt massiva asylinvandringen bara under 2016, rapporterar TT.

Gilla artikeln på Facebook

Siffran bygger på myndighetens senaste prognos, som visar att 70.000 till 140.000 asylsökare från tredje världen kommer att ta sig till Sverige i år.

Under år 2017 behöver Migrationsverket ännu mer i extra resurser – 32 miljarder kronor.

”Migrationsverket förvaltar nu ett system som hyser fler människor än det bor i Sveriges femte största kommun”, skriver generaldirektör Anders Danielsson i ett budgetunderlag som lämnats in till regeringen.

Han syftar på att 180.000 personer nu är inskrivna i myndighetens mottagningssystem.

De största utgiftsposterna är bidrag och bostadskostnader. Men de extra kostnaderna för ersättningar till kommuner beräknas öka mycket kraftigt, till 10,3 miljarder 2018 och till 17 miljarder 2019.

– Utvecklingen har skapat helt nya förutsättningar för Migrationsverkets arbete de närmaste åren. Vi står inför stora utmaningar som kommer att prägla verksamheten under lång tid framöver, säger Anders Danielsson i ett pressmeddelande.

Migrationsverket skriver i budgetunderlaget att deras verksamhet är ”mycket underfinansierad”, rapporterar TT.

Myndigheten bedömer vidare att det kommer att saknas mellan 25.000 och 45.000 boendeplatser vid slutet av året, och risken finns att behovet inte täcks trots alla extraordinära boendelösningar som ses över för tillfället. Även nästa år kommer behovet av boendeplatser att vara mycket stort.

"Det kommer krävas gemensamma lösningar på nationell nivå för att kunna ge tak över huvudet och mat för dagen till de människor som söker skydd i Sverige. Behovet av alternativa lösningar kan bli långsiktigt, och den svenska asylmottagningen kommer framöver att se annorlunda ut", skriver Migrationsverket.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0