Mikael Damberg (S).

Mikael Damberg vill förbjuda oregistrerade kontantkort

Publicerad 28 augusti 2019 kl 17.47

Inrikes. Sverige kan förbjuda oregistrerade kontantkort, vilket skulle tvinga den organiserade brottsligheten att lägga hundratals kronor på att importera sina sim-kort från andra EU-länder istället. Förslaget lanseras nu av inrikesminister Mikael Damberg (S).

Gilla artikeln på Facebook

Damberg vill förbjuda oregistrerade kontantkort och ge polisen möjlighet att avlyssna krypterade telefoner. Bakgrunden är alla dödsskjutningar och sprängningar, påstår han.

Regeringen ska nu utreda möjligheten att införa regler om en skyldighet att registrera uppgifter om abonnemang för kontantkort till mobiltelefoner.

– Många personer med koppling till den organiserade brottsligheten använder oregistrerade kontantkort för att försvåra polisens arbete. Kontantkort används även av personer med koppling till internationell terrorism. Vi måste fortsätta att effektivisera polisens verktyg för att förhindra att kriminella kan gömma sig på det här sättet, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Enligt Namn nämner Damberg dödsskjutningarna och sprängningarna i Sverige som orsak för att stoppa de oregistrerade kontantkorten.

En planerad lagändring ska också ge polisen möjlighet att genomföra hemliga avlyssningar av krypterade telefoner.

– Hemlig dataavläsning är nästa steg. Vi måste ge säkerhetspolisen nya möjligheter att gå in där, säger Mikael Damberg till Aftonbladet.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0