Blodbadet i Vetlanda

"Morgan Johansson, känner du ett ansvar?" – här ställs ministern till svars för attacken i Vetlanda

Publicerad 4 mars 2021 kl 19.02

Inrikes. Det blev dålig stämning i riksdagen på torsdagen när SD-ledamoten Tobias Andersson frågade justitieminister Morgan Johansson (S) om han känner ett ansvar för dådet i Vetlanda. Ministern svarade med att anklaga SD för att "ställa svenskar mot invandrare".

Dela artikeln

I sin fråga till Morgan Johansson i riksdagen idag konstaterade Tobias Andersson att den 22-årige man som begärts häktad för sju mordförsök i Vetlanda är "är en sedan tidigare brottsdömd afghan inte borde ha varit här".

Afghanen har dessutom fått stanna i Sverige tack vare den gymnasieamnesti som S-regeringen införde för tusentals afghanska män utan asylskäl.

– Vi vet att det tidigare begåtts oräknerliga grova vålds- och sexualbrott av personer som inte har i Sverige att göra. Brott som aldrig kunnat äga rum om det inte varit för denna och tidigare regeringars politik, sade Tobias Andersson .

SD-politikern fortsatte:

– Mot den bakgrunden vill jag fråga Morgan Johansson ifall han känner ett ansvar för möjliggörandet av dessa brott.

Johansson svarade att hans ingång är alltid är "att för min del spelar det ingen roll om du är svart eller vit".

Migrationsministern fortsatte med att gå till motangrepp mot SD:

– Men jag ställer mig också hela tiden frågande till de försök som Sverigedemokraterna hela tiden gör att använda de här tragiska fruktansvärda händelsen för att spela upp konflikter och vända människor mot varandra, inte minst att ställa svenskar mot invandrare. Jag tror inte att det är rätt väg att gå i en tid då vi mer än någonsin behöver samla oss.

– Då är den splittrande retorik som SD ägnar sig åt inte någon hjälp utan snarare tvärtom. Använd inte detta för att splittra Sverige, fortsatte Morgan Johansson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.