Konflikten i Ukraina
Nato:s generalsereterare Anders Fogh Rasmussen, USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron fotograferade inför ett Natotoppmöte idag.

Nato lovar stöd till Ukraina

Publicerad 4 september 2014 kl 22.08

Utrikes. Nato lovade under ett toppmöte idag fortsatt stöd till Ukraina i den pågående konflikten med Ryssland och ryska separatister i de östra delarna av landet.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi uppmanar Ryssland att upphöra med sin olagliga och självproklamerade annektering av Krim, som inte erkänns av oss. Vi uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina trupper från Ukraina. Att stoppa flödet av vapen, soldater och pengar till separatisterna. Vi uppmanar Ryssland att ta ett steg tillbaka från konfrontation och istället välja fredens väg, sa Nato:s generalsereterare Anders Fogh Rasmussen under en presskonferens.

Efter toppmötet förklarade Nato att man lovat stödja Ukraina med 15 miljoner euro som ska satsas på rehabilitering av ukrainska soldater, cyberförsvar, logistik och hjälp med kommunikation samt stridsledning. Nato kommer därmed att ta en mer aktiv roll i den pågående konflikten i östra Ukraina.

Rasmussen talade dessutom om det ukrainska folkets "frihet och demokrati", underströk att landet är en viktig partner för Nato och att man tänker hjälpa Ukraina att bygga upp en "stark och modern armé".

Inbördeskriget i Ukraina bröt ut efter en statskupp tidigare i år då den dåvarande presidenten, Viktor Janukovytj, tvingades i exil. Statskuppen stöddes av framförallt EU och USA då den beredde väg för en mer västvänlig regering, men mötte starka protester i östra Ukraina där en stor andel av befolkningen hellre vill se närmare samarbete med Ryssland.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Dykare hittade korsriddarsvärd

Spektakulära fyndet i Medelhavet.. Tros ha tillhört storväxt korsriddare för 900 år sedan.0 

New Yorks stadshus flyttar staty av Thomas Jefferson

Tas bort från kammaren.. "Han ansåg att svarta var underlägsna vita."0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0