Spänningarna i Europa
Den förre norske statsministern Jens Stoltenberg (t.v.) tar 1 oktober över som NATO:s generalsekreterare efter Anders Fogh Rasmussen (t.h.).

Nato rustar upp

Publicerad 10 september 2014 kl 12.47

Utrikes. Militäralliansen Nato kom förra veckan överens om att medlemsländerna ska stoppa nedskärningarna av sina krigsmakter.

Gilla artikeln på Facebook

Istället ska medlemsländernas militära anslag höjas det kommande decenniet, skriver man i ett pressmeddelande. Målet är att Nato-länderna satsar minst två procent av sin bruttonationalprodukt (BNP) på sina krigsmakter. Framförallt är det USA som önskar att de övriga länderna bär en större del av den ekonomiska bördan i militäralliansen.

USA hade under kalla krigets kallaste dagar, på 50- och 60-talen, en försvarsbudget som de flesta år uppgick till mellan 10 och 15 procent av BNP. Efter Berlinmurens fall bantades den amerikanska krigsmakten ned rejält och de militära utgifterna nådde ett minimum 1999 på 3,5 procent av BNP. Sedan dess har anslagen till Pentagon ökat och nådde som högst 5,7 procent under George W Bushs sista regeringsår och ligger för närvarande omkring fem procent.

Utspelet om att militäralliansen, med sina rötter i det kalla krigets dagar, ska rustas upp kommer efter händelseutvecklingen i Ukraina där Nato tuffat till retoriken mot Ryssland.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0