Nikes nya sportslöja får kritik – "en symbol för kvinnoförtryck"

Publicerad 12 mars 2017 kl 17.08
Av Mattias Albinsson

Konsument. Nike har lanserat en "sporthijab" för muslimska kvinnor, det första större varumärket i världen som satsar på klädesplagget. Nu får företaget kritik för tilltaget.

Gilla artikeln på Facebook

I en reklamfilm från Nike som lanserades förra månaden visas flera arabiska idrottskvinnor upp. Bland annat den tunisiska fäktaren Inès Boubakri och den jordanska boxaren Arifa Bseiso. Ingen av dem har slöja på sig i videon.

Trots det hoppas Nike med reklamfilmen inspirera muslimska flickor och kvinnor att bära deras nya sportslöja när de idrottar. Slöjan har väckt väldigt blandade reaktioner.

Tusentals människor har skrivit av sig på Nikes Instagramsida. "Grattis till att stödja en symbol för kvinnoförtryck", kommenterar en person. En annan meddelar att han nu rensat ut alla sina Nikeplagg i protest mot sportslöjan.

Även muslimska kvinnor har delade åsikter. "Det här är inte en sanningsenlig bild av arabiska, muslimska kvinnor", skriver en kvinna. En annan reagerar på att företaget försöker profitera på slöjan som är ett religiöst klädesplagg.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0