Nikes nya sportslöja får kritik – "en symbol för kvinnoförtryck"

Publicerad 12 mars 2017 kl 17.08
Av Mattias Albinsson

Konsument. Nike har lanserat en "sporthijab" för muslimska kvinnor, det första större varumärket i världen som satsar på klädesplagget. Nu får företaget kritik för tilltaget.

Gilla artikeln på Facebook

I en reklamfilm från Nike som lanserades förra månaden visas flera arabiska idrottskvinnor upp. Bland annat den tunisiska fäktaren Inès Boubakri och den jordanska boxaren Arifa Bseiso. Ingen av dem har slöja på sig i videon.

Trots det hoppas Nike med reklamfilmen inspirera muslimska flickor och kvinnor att bära deras nya sportslöja när de idrottar. Slöjan har väckt väldigt blandade reaktioner.

Tusentals människor har skrivit av sig på Nikes Instagramsida. "Grattis till att stödja en symbol för kvinnoförtryck", kommenterar en person. En annan meddelar att han nu rensat ut alla sina Nikeplagg i protest mot sportslöjan.

Även muslimska kvinnor har delade åsikter. "Det här är inte en sanningsenlig bild av arabiska, muslimska kvinnor", skriver en kvinna. En annan reagerar på att företaget försöker profitera på slöjan som är ett religiöst klädesplagg.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0