Elisabeth Hesselblad.

Sverige får sitt första helgon – på över 600 år

Publicerad 16 december 2015 kl 23.24

Utrikes. Påve Franciskus har nu utfärdat ett dekret om helgonförklaring av svenskan Elisabeth Hesseblad. Hon blir därmed vårt andra svenska helgon utöver Heliga Birgitta, som helgonförklarades 1391.

Dela artikeln

I måndags tog påven emot prefekten för Kongregationen för helgonförklaringar – kardinal Angelo Amato – och dekretet om helgonförklaring av Maria Elisabeth Hesselblad utfärdades.

Hesselblad grundade Birgittinerorden, SS Salvatoris S. Brigidae, Vår Frälsares Orden. Hon föddes i Fåglavik i Sverige den 4 juni 1870 och dog i Rom den 24 april 1957.

Efter att länge ha arbetat som sjuksköterska reformerade Elisabeth Hesselblad Birgittinerorden i Rom med särskild betoning på kontemplation, välgörenhet till behövande och kristen enhet. Hon var en pionjär inom den ekumeniska dialogen.

– Hon är verkligen en förebild på konkret barmhärtighet. Mitt under den tyska ockupationen av Rom gömde hon flera judar i klostret på Piazza Farnese och ordnade där en provisorisk synagoga, säger biskop Anders Arborelius från Stockholms katolska stift i ett pressmeddelande.

Den svenska grenen av Birgittinerorden har i dag över femtio kloster i olika länder. Den finns representerad i Sverige i Djursholm och Falun.

Den 9 april 2000 saligförklarades Elisabeth Hesselblad av påven Johannes Paulus II och nu blir hon alltså helgonförklarad. Exakt datum för helgonförklaringen är ännu inte fastlagt.


Nyheter från förstasidan

Här går "sionisterna" till gödselattack mot tältlägret

Dramat i Göteborg. "Jag fick gödsel i ögonen och näsan, ja över hela mig."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Ny app guidar till svenska runstenar. Första i sitt slag.0 

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0