Ny app guidar till svenska runstenar

Publicerad 15 juni 2024 kl 17.26

Kulturnyheter. Är du intresserad av runstenar? Då ska du ladda ned appen "Svenska runstenar". Med hjälp av en interaktiv karta ser du exakt var det finns runstenar i Sverige – du får veta om det är lätt att ta sig dit och i vilket skick stenen är.

Dela artikeln

Appen, som är den första i sitt slag, är utvecklad av runforskaren Sofia Pereswetoff-Morath vid Stockholms universitet.

Den innehåller idag 1.300 av Sveriges ca 2.000 runstenar – alla de runstenar som är tillgängliga i Norrland (Gästrikland, Medelpad och Hälsingland) och Svealand (Uppland, Södermanland, Västmanland, Värmland och Närke). Hösten 2024 kommer även Götaland.

Appen är unik eftersom det är första gången som användaren får veta inte bara var stenen är placerad, utan också i vilket skick stenen är. Användaren får information om stenen är uppmålad eller inte (om man har fyllt i färg som har bleknat) och om den är hel eller skadad. Alla runstenar som är med i appen har ett betyg med 1–5 stjärnor beroende på sitt skick, där fem stjärnor innebär ett perfekt besöksmål medan en stjärna innebär att runstenen inte går att skilja från en vanlig sten.

– Det är svårt att hitta runstenar även om man är jätteintresserad. Många stenar är flyttade på och står inte kvar på sina ursprungliga platser. Andra stenar har försvunnit och jag har varit med om att folk försöker hitta dem trots att stenarna inte längre är där. Det kan bli förvirrande, säger Sofia Pereswetoff-Morath i ett utskick.

Appen visar därför bara de runstenar som finns kvar och som är tillgängliga för ett besök – inga stenar som saknas är med i appen. På så sätt blir det lättare för allmänheten att planera och genomföra en runstensutflykt, till exempel för en familj eller skolklass.

– Runstenar brukar ha informationsskyltar, men många stenar saknar nu skylt eller så är skylten förstörd av väder och vind. Även om skylten finns, innehåller den ofta föråldrad information. Med digital skyltning i appen kan jag när som helst uppdatera runstenens text, uppläsning och tolkningen av innehållet och användaren får alltid aktuell information om runstenen.

Det kommer även att finnas en rapporteringsfunktion i appen där besökare av en runsten kan rapportera om något i guiden inte stämmer.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Spotify plockar bort ryska artister. Flera populära artister försvinner.0