Det var i måndags som P4 Kristianstad publicerade en artikel som bland annat lyfte fram påståenden om att otryggheten i Sverige inte bygger på "verkliga faror".
Otryggheten handlar snarare om en upplevd känsla hos svenskarna och denna upplevelse beror på "låg kunskapsnivå" bland folket, förklarade Hanna Sahlin-Lilja, forskare i sociologi vid Lunds universitet.
– Idag är det historiskt låg risk att dö eller skadas av våld i Skandinavien. Det är svårt att beskriva en historisk period när färre har dött på grund av våld. Vi lever längre och är friskare än någonsin. Om det finns en ökad otrygghet i samhället så måste man leta efter förklaringar till den på andra ställen än i brottsutvecklingen, sade hon till SR.
Men alla delar inte budskapet i artikeln.
"Sveriges Radios senaste bluff om brott var häpnadsväckande klumpig, och de har nu backat efter hård kritik", svarar nationalekonomen Tino Sanandaji på sin Facebook.
Enligt Sanandaji försökte SR "lura" svenskarna, och han påpekar att det dödliga våldet ligger på den högsta nivån sedan 2002.
Han framhäver också att Sverige har fört statistik sedan 1750-talet, och att "alla med ögon" kan se att det inte stämmer att rekordfå dödas.
Sanandaji fortsätter:
"I Nationella Trygghetsundersökningen ligger utsatthet för brott på rekordnivå. Artikeln undanhåller utsatthet och låtsas att bara handlar om självupplevd trygghet, som om kvinnor som anger att de var utsatta för grovt sexuellt våld bara inbillar sig."
Han hävdar också att kriminologer "har inga bevis" för att ökningen i brottsofferenkäter beror på mörkertal. Anmälningsgraden är konstant medan utsattheten ökar, enligt Sanandaji.
Att folk lever längre och är friskare, är inget argument i sammanhanget, menar han vidare. Dels utgör dödligt bara någon promille av de som dör och har därför ingen märkbar effekt på medellivslängden. Och att medellivslängden ökar beror på medicinska framsteg och säger inget om mord. "Det är inkompetent att inte förstå detta", skriver han.
I en uppdaterad version av sin artikel har SR lagt in ett utdrag av Socialstyrelsens register över vårdade patienter inom slutenvården efter övergrepp av annan person. I SR-artikeln står det att patientregisterdata visar att "våldsbrotten därmed minskar ur ett längre perspektiv sedan decennier tillbaka".
Detta anser Tino Sanadaji vara rentav ovetenskapligt, eftersom det handlar om ändrade vårdrutiner:
"Sverige har ändrat vårdrutiner mot färre sängar och lägger in färre på sjukhus. Därför har slutenvård rasat inte bara för oväpnat våld utan olycksskador, självmord osv. Att citera vårddata för att mäta våld utan att justera för vårdrutin är ovetenskaplig. De som använder denna trick undanhåller att antal vårdas för grövre våld i form av skjutning och knivhugg har ökat", avslutar Sanadaji.