Israel uppges, tillsammans med Turkiet, ha hjälpt den nya islamistregimen till makten i Syrien. Men nu är smekmånaden definitivt över.

Israel har inlett massiv bombkampanj mot Damaskus

Scrolla för video...

Publicerad 16 juli 2025 kl 15.46

Utrikes. Israels flygvapen genomför under onsdagen ett storskaligt flygangrepp mot den syriska huvudstaden Damaskus. Samtidigt ajouneras korruptionsrättegången mot Benjamin Netanyahu – just med hänvisning till att Israel nu är involverat i stridigheter i Syrien.

Dela artikeln

Attacken sker samtidigt som våldsamma sammandrabbningar pågår mellan regeringsstyrkor och beväpnade drusiska grupper i södra Syrien.

Enligt den israeliska försvarsministern Israel Katz kommer insatserna att fortsätta tills den syriska regimen drar sig tillbaka från området.

Han varnar också för att Israel snart kommer att "höja nivån på sina svar" om budskapet inte uppfattas, rapporterar AP.

Enligt Times of Israel har den planerade rättegången mot Netanyahu nu ajournerats – med hänvisning till att Israel nu bombar Syrien mot Syrien.

Det är i staden Sweida, som domineras av folkgruppen druser, i södra Syrien som våldet trappas upp efter att ett eldupphör mellan parterna brutit samman.

Syriens försvarsdepartement säger i ett uttalande att armén fortsätter "att besvara eldgivning i staden Sweida", men att man samtidigt försöker skydda civila och återställa ordningen.

Minst 250 människor har dödats sedan de inbördes striderna bröt ut, enligt Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights. Av dessa ska 138 vara soldater och säkerhetsstyrkor. Organisationen uppger att 21 personer dödats i så kallade "fältavrättningar". Våldsamheterna är de blodigaste sedan Assads fall i december.

Upproret ska ha börjat som en serie hämndaktioner mellan lokala sunnitiska beduiner och drusiska väpnade grupper. När regeringsstyrkor försökt ingripa har även dessa drabbats samman med druserna. Vittnesmål talar om utomrättsliga avrättningar och brända hem.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel har en "skyldighet att skydda den drusiska befolkningen" och att området i sydvästra Syrien måste förbli demilitariserat.

Druserna i Israel ses som lojala medborgare och gör ofta militärtjänst. I Syrien är gruppen splittrad i synen på de nya makthavarna – vissa förespråkar integration, andra vill se ett självstyrande drusiskt område.


Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Liknande skräckscener även i Sverige. "Jag kommer aldrig att komma tillbaka till det här jävla landet."0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.