OLIKA FÖRUTSÄTTNINGAR: Det menar forskaren bakom en ny kontroversiell studie. Här amerikanska skolbarn.
Departmentofed/CC-BY

Utsatta sämre rustade för utbildning

Publicerad 27 januari 2014 kl 05.23

Biologi.Skillnader mellan olika populationer i frekvenser av genvarianter förknippade med bättre förmåga att ta till sig utbildning förklarar skillnader i intelligens och utbildningsprestationer mellan populationerna, enligt en rapport skriven av den italienske forskaren Davide Piffer vid Ulsterinstitutet.

Gilla artikeln på Facebook

I rapporten sammanställs olika genvariationer som är kända för att påverka bärarens förmåga att ta till sig utbildning. Med hjälp av stora offentligt tillgängliga kartläggningar av mänskligt DNA från olika folk och kulturer i världen har författaren sedan kunnat kartlägga hur dessa genvariationer varierar mellan de olika populationerna.

Då gjordes den chockerande upptäckten att förekomsten av de genvarianter som är förknippade med bättre studieresultat varierar kraftigt mellan populationerna.

"Östasiater har de högsta frekvenserna av genvarianter som främjar utbildning (39 procent) och de presterar bättre andra etniska grupper både i USA och annorstädes, med avseende på utbildning så som högskoleexamina och resultat på standardiserade prov. Européer har något lägre frekvenser av genvarianter förknippade med högre utbildningsnivå (36 procent) och presterar något sämre än östasiater i skolan. På andra sidan återfinns afrikaner, som har svårighetervad det gäller utbildning både i USA och i resten av världen. Följdriktigt har också afrikaner de lägsta frekvenserna (16 procent) av genvarianter som förknippas med högre skolresultat", skriver Davide Piffer och konstaterar att allra sämst förutsättningar har pygméfolk och bushmän.

Även om de undersökta generna är väldigt få och i sig bara förklarar en väldigt liten del av förmågan att ta till sig utbildning, vilket är tätt sammankopplat med intelligens, menar Piffer att den stora skillnaden i frekvenserna av genvarianterna mellan de olika populationerna tyder på att det finns en underliggande genetisk skillnad, eftersom om det skett en positiv naturlig selektion för genvarianter förknippade med intelligens så har den inte bara skett på de gener som man redan vet påverka detta, men även alla andra gener som påverkar den mänskliga intelligensen positivt.

"Detta är den första studien som ger systematiska (dock preliminära) bevis på att skillnader mellan olika länder och etniska grupper med avseende på IQ och utbildning beror av genetiska faktorer", skriver Piffer.

Rapporten har publicerats i journalen Interdisciplinary Bio Central, som drivs i samarbete mellan tre koreanska biologiinstitutioner.

Läs också:
Nordiska experter: ”Inavel” och ”låg intelligens” bakom bilbränderna


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Irans varning till Storbritannien om svenskägda tankern

"Väldigt farligt och oklokt." Britterna överväger införa nya sanktioner som svar på Irans åtgärd mot Stena Impero.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0