HÅKAN LARSSON. Professor med banbrytande idéer om hur kön och kroppar blir till.
Linus Hallgren

Nya feministiska forskningsrön: ”Idrott skapar kön”

Publicerad 22 augusti 2013 kl 23.22

Politik.Män och kvinnor tävlar inte i olika klasser inom idrotten därför att det finns ”traditionella kön”. Istället är det indelningen i olika klasser som ”skapar kön” och ”gör kroppar”. Det hävdar professor Håkan Larsson, som forskar om genus, sexualitet och idrott.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i söndags som Utbildningsradion sände programmet ”Jämställd idrott”, där ett antal forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan diskuterade ”nutida problem med jämställdheten inom sportvärlden”. En av deltagarna var idrottsprofessorn Håkan Larsson, som för närvarande arbetar med forskningsprojektet ”Heteronormativitet inom idrotten – som bi- och homosexuella personer erfar den”.

Håkan Larsson inledde sin föreläsning med att förklara att man traditionellt har utgått från att det ”finns två kön, inte fler, inte färre”. På grund av skillnader i fysisk prestationsförmåga mellan de båda könen menar man enligt detta traditionella synsätt att det är lämpligt att män och kvinnor tävlar i olika klasser.

Men enligt professor Larsson har det inom den feministiska idrottsforskningen ”vuxit fram nya sätt att se på vad kön är och hur kön konstrueras”.

– Det är görandet som skapar kön. Det är våra handlingar som skapar kön. Praktiken skapar kön, sade Larsson.

Enligt Larsson finns det många exempel på hur man ”skapar kön” inom idrotten. Inom exempelvis fotboll och innebandy ”gör man två kroppar, en kvinnlig och en manlig” genom att låta män och kvinnor tävla åtskilt. Ett annat exempel på hur man ”praktiserar kön” är inom diskuskastning, där män använder diskusar som väger två kilo medan kvinnornas bara väger ett.

–Man praktiserar en gradskillnad så att det blir två kroppar: en mindre eller sämre variant av den andra, originalet, förklarade Larsson.

Utöver att skapa två olika kroppar har de olika villkoren inom idrotten också att göra med ”våra normativa föreställningar om heterosexuellt begär och även kärnfamiljen” och bidrar på så sätt till att ”reproducera heteronormen”, menade Larsson. Han avslutade föreläsningen med att framhålla att det därför är angeläget att hitta nya sätt att idrotta som kan utmana heteronormen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Politik

SD-topp tonar ned demografins betydelse

Inte så viktigt Sverige befolkas av svenskar, enligt Mattias Karlsson.. I het ordstrid om huruvida vårt lands invånare ska bestå av svenskar eller av indier, araber och andra folkslag från tredje världen.0 Plus

30 år sedan "Luciabeslutet" stoppade asylinvandringen

Så gick det till när sossarna fick nog.. Carl Bildt öppnade sedan portarna igen – bland det första han gjorde.0 Plus

Somaliska S-politikerns rasistbluff avslöjad – erkänner: "Jag ljög"

Påstod sig ha blivit utsatt för "rasism" i taxi.. Rövarhistorien fick flera tusen "gilla" av politiskt korrekta på Twitter.0 Plus

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0