HÅKAN LARSSON. Professor med banbrytande idéer om hur kön och kroppar blir till.
Linus Hallgren

Nya feministiska forskningsrön: ”Idrott skapar kön”

Publicerad 22 augusti 2013 kl 23.22

Politik.Män och kvinnor tävlar inte i olika klasser inom idrotten därför att det finns ”traditionella kön”. Istället är det indelningen i olika klasser som ”skapar kön” och ”gör kroppar”. Det hävdar professor Håkan Larsson, som forskar om genus, sexualitet och idrott.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i söndags som Utbildningsradion sände programmet ”Jämställd idrott”, där ett antal forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan diskuterade ”nutida problem med jämställdheten inom sportvärlden”. En av deltagarna var idrottsprofessorn Håkan Larsson, som för närvarande arbetar med forskningsprojektet ”Heteronormativitet inom idrotten – som bi- och homosexuella personer erfar den”.

Håkan Larsson inledde sin föreläsning med att förklara att man traditionellt har utgått från att det ”finns två kön, inte fler, inte färre”. På grund av skillnader i fysisk prestationsförmåga mellan de båda könen menar man enligt detta traditionella synsätt att det är lämpligt att män och kvinnor tävlar i olika klasser.

Men enligt professor Larsson har det inom den feministiska idrottsforskningen ”vuxit fram nya sätt att se på vad kön är och hur kön konstrueras”.

– Det är görandet som skapar kön. Det är våra handlingar som skapar kön. Praktiken skapar kön, sade Larsson.

Enligt Larsson finns det många exempel på hur man ”skapar kön” inom idrotten. Inom exempelvis fotboll och innebandy ”gör man två kroppar, en kvinnlig och en manlig” genom att låta män och kvinnor tävla åtskilt. Ett annat exempel på hur man ”praktiserar kön” är inom diskuskastning, där män använder diskusar som väger två kilo medan kvinnornas bara väger ett.

–Man praktiserar en gradskillnad så att det blir två kroppar: en mindre eller sämre variant av den andra, originalet, förklarade Larsson.

Utöver att skapa två olika kroppar har de olika villkoren inom idrotten också att göra med ”våra normativa föreställningar om heterosexuellt begär och även kärnfamiljen” och bidrar på så sätt till att ”reproducera heteronormen”, menade Larsson. Han avslutade föreläsningen med att framhålla att det därför är angeläget att hitta nya sätt att idrotta som kan utmana heteronormen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare