Nyårsterrorn: Kvinna skjuten med raket i ansiktet

Publicerad 31 december 2020 kl 17.25

Utrikes. Poliser, allmänhet och byggnader attackeras nu med nyårsraketer runt om i landet. Polisen får ta emot hundratals larm. "De senaste dygnen har det skjutits av många raketer och smällare i hela landet", rapporterar polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Trots tuffare regler mot fyrverkerier ser det ut att bli ett våldsamt nyår i år.

Under gårkvällen skadades två poliser i Karlskrona, sedan ett 30-tal "ungdomar" skjutit raketer mot dem. En av poliserna skadades svårt.

– Det var rent kaotiskt. Jag gick ner för att se hur det såg ut en gång, och då sprang det runt ungdomar och sköt raketer in mot trapphusen medan andra ungdomar höll upp dörrarna, säger ett vittne till Kvällsposten och påpekar att han själv nästan blev skjuten i ryggen.

Bara de senaste två dygnen har polisen i Västsverige fått in 300 ärenden rörande fyrverkerier.

I region Syd har polisen fått in 200 samtal det senaste dygnet.

Även i Skåne skjuter så kallade ungdomar raketer mot allmänheten, rapporterar SVT.

Bland annat blev Anneroskolan på Dalhem i Helsingborg beskjuten med raketer under veckan.

– Där man krossat rutor och slängt in pyroteknik därinne så att räddningstjänst och polis varit på plats, säger Torben Pedersen, ställföreträdande gruppchef på polisen i Helsingborg, till SVT.

Likaså har polis och räddningstjänst i Skåne attackerats med fyrverkerier och fordon satts i brand.

Under onsdagskvällen fick kvinna en raket i ansiktet vid en pizzeria i Öxnehaga centrum i Jönköpings kommun. Någon eller några hade skjutit av raketen mot kvinnan, skriver polisen. Offret fördes till sjukhus, men skadeläget är oklart. Händelsen rubriceras som misshandel.

"De senaste dygnen har det skjutits av många raketer och smällare i hela landet och Jönköpings län är inget undantag. Polisen vill vara tydlig med att understryka att personer under 18 år under inga omständigheter får använda raketer eller smällare", uppger polisen på sin hemsida.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0