"Över 2.000 svenska forskare" i upprop: Kräver tuffare tag mot smittan

Publicerad 25 mars 2020 kl 13.13

Inrikes. En grupp professorer vid Karolinska institutet och Chalmers har startat en namninsamling för att förmå regeringen att omedelbart vidta åtgärder mot spridningen av covid-19. Över 2.000 forskare från svenska universitet och lärosäten uppges redan ha skrivit under.

Gilla artikeln på Facebook

"Vi som skriver under detta öppna brev anser att den svenska regeringen omedelbart måste vidta åtgärder för att följa Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer. Åtgärderna skall syfta till att kraftigt begränsa kontakten mellan människor i samhället samt att kraftigt öka kapaciteten att testa personer för Covid-19 infektion."

Så står det i uppropet, som skrivits av fem professorer vid Karolinska institutet samt en professor vid Chalmers och Göteborgs Universitet.

I Sverige har kontroversiella Folkhälsomyndigheten beslutat att endast personer som är i behov av sjukhusvård eller misstänkt smittad vårdpersonal ska provtas för covid-19. Men enligt professorerna är ökad testning nödvändigt:

"Det är en förutsättning för att kunna fatta väl underbyggda politiska beslut på kort sikt och för att understödja sjukvården. Dessutom är testning mycket viktig för att man på sikt ska kunna skaffa sig ett underlag för att bedöma en lämplig tidpunkt när vi kan lyfta restriktioner och därmed minimera skadan på ekonomin. Kvaliteten av dataunderlag är avgörande, eftersom det avgör de statistiska modellernas värde."

Erfarenheten från Kina och Sydkorea bekräftar att dessa åtgärder är viktiga och har effekt, enligt uppropet:

"Åtgärderna måste komma på plats så fort som möjligt, precis som nu sker i våra europeiska grannländer. Vårt land skall inte vara ett undantag från arbetet att bromsa pandemin. Att låta smittan härja fritt och på så sätt kunna skapa en flockimmunitet, på samma sätt som uppstår vid en influensaepidemi, har lågt vetenskapligt stöd. Vi kan fortfarande påverka virusets framfart. Vi vill att regeringen agerar nu!"

Pressen på regeringen och Folkhälsomyndigheten blir allt hårdare från forskarvärlden. Igår krävde 14 forskare, bland annat Björn Olsen och Joacim Rocklöv, i en debattartikel i Dagens Nyheter att Folkhälsomyndigheten förklarar bakgrunden till Sveriges avvikande strategi mot coronaviruset.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus