"Över 2.000 svenska forskare" i upprop: Kräver tuffare tag mot smittan

Publicerad 25 mars 2020 kl 13.13

Inrikes. En grupp professorer vid Karolinska institutet och Chalmers har startat en namninsamling för att förmå regeringen att omedelbart vidta åtgärder mot spridningen av covid-19. Över 2.000 forskare från svenska universitet och lärosäten uppges redan ha skrivit under.

Gilla artikeln på Facebook

"Vi som skriver under detta öppna brev anser att den svenska regeringen omedelbart måste vidta åtgärder för att följa Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer. Åtgärderna skall syfta till att kraftigt begränsa kontakten mellan människor i samhället samt att kraftigt öka kapaciteten att testa personer för Covid-19 infektion."

Så står det i uppropet, som skrivits av fem professorer vid Karolinska institutet samt en professor vid Chalmers och Göteborgs Universitet.

I Sverige har kontroversiella Folkhälsomyndigheten beslutat att endast personer som är i behov av sjukhusvård eller misstänkt smittad vårdpersonal ska provtas för covid-19. Men enligt professorerna är ökad testning nödvändigt:

"Det är en förutsättning för att kunna fatta väl underbyggda politiska beslut på kort sikt och för att understödja sjukvården. Dessutom är testning mycket viktig för att man på sikt ska kunna skaffa sig ett underlag för att bedöma en lämplig tidpunkt när vi kan lyfta restriktioner och därmed minimera skadan på ekonomin. Kvaliteten av dataunderlag är avgörande, eftersom det avgör de statistiska modellernas värde."

Erfarenheten från Kina och Sydkorea bekräftar att dessa åtgärder är viktiga och har effekt, enligt uppropet:

"Åtgärderna måste komma på plats så fort som möjligt, precis som nu sker i våra europeiska grannländer. Vårt land skall inte vara ett undantag från arbetet att bromsa pandemin. Att låta smittan härja fritt och på så sätt kunna skapa en flockimmunitet, på samma sätt som uppstår vid en influensaepidemi, har lågt vetenskapligt stöd. Vi kan fortfarande påverka virusets framfart. Vi vill att regeringen agerar nu!"

Pressen på regeringen och Folkhälsomyndigheten blir allt hårdare från forskarvärlden. Igår krävde 14 forskare, bland annat Björn Olsen och Joacim Rocklöv, i en debattartikel i Dagens Nyheter att Folkhälsomyndigheten förklarar bakgrunden till Sveriges avvikande strategi mot coronaviruset.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte: Tamim Sultani skrek "allahu akbar" under attacken i Vetlanda

Offren berättar om terrorropet. "Tamim Sultani skrek 'Allahu akbar' innan han högg kniven i honom".0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0