Åtalet har tagits upp även av traditionell media

Åtal för uttalande om svarta

Publicerad 13 april 2012 kl 18.14

Politik.En skåning framförde evolutionspsykologiska teorier på sin hemsida. Han hävdade att svarta har färre hjärnceller än vita och asiater och har "extremt låg intelligens". Skåningen anser att det, på grund av deras påstått låga intelligens, är en "katastrof" att släppa in svarta i Sverige. Genom att påstå att svarta har lägre intelligens har han enligt åklagaren "spridit missaktning om folkgrupp". Han åtalas nu för hets mot folkgrupp.

Gilla artikeln på Facebook

Skåningen påstod på sin hemsida att människan kan uppdelas i tre huvudsakliga "raser":

"De tre huvudsakliga raserna är orientaler, vita och svarta. De svarta avviker stort från orientaler och vita. Inte bara till utseendet utan främst genom intelligens och karaktärsdrag."

Skåningen påstod sedan att svarta har mindre hjärnor än vita:

"En vit har 480 miljoner fler corticalneuroner (nervceller) än vita att tänka med i hjärnan, än en svart. En vit har 11 procent större hjärna än en svart. Till och med kraniet är 8 procent större hos den vita människan."

Skåningen påstod till och med att svarta har svårt att skapa civiliserade samhällen i områden som Haiti och subsahariska Afrika förutom Sydafrika, där de inte har vita eller asiater som kan vägleda dem. Han använde då samtidigt en benämning på svarta som många afrosvenskar finner kränkande:

"Negrer bör leva i ett mer reglerat samhälle under vit eller asiatisk ledning. De kommer aldrig kunna skapa välstånd av egen kraft."

Skåningen trodde inte heller att import av svarta och araber kommer leda till en förbättrad ekonomi i Sverige:

"När vi konstaterar den extremt låga intelligensen bland Afrikas svarta befolkning och befolkningen i mellanöstern så förstår vi vilken ekonomisk katastrof det är att låta svarta och araber bosätta sig i Sverige och blanda sig med den vita befolkningen."

Skåningen påstod vidare att svarta behövde hård styrning för att inte deras samhällen ska urarta och präglas av våld och kriminalitet:

"Folken där har en karaktär som gör att det måste vara auktoritärt, hårt styre, annars blir det enorm brottslighet och blodbad."

Utöver sina teorier om svartas påstått bristande mentala kapacitet uttryckte skåningen även en åsikt om att romers traditionella livsstil innefattar kriminalitet och kritik mot att staten stöder den svårt diskriminerade folkgruppen ekonomiskt:

"Zigenare får miljoner kronor för att bevara sin parasiterande kultur."

Det är för ovanstående citat sammantagna som skåningen ska ha publicerat på sin hemsida så att de fanns tillgängliga i augusti 2011 som kammaråklagare Christofer Ramkvist vid åklagarmyndigheten i Kristianstad väljer att väcka åtal för "hets mot folkgrupp". Ramkvist menar på att skåningen genom de citerade styckena "uttryckt och spridit missaktning för folkgrupp med anspelning på ras eller etniskt ursprung".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Kristersson: Dåligt av vänstern kalla oss "blåbruna"

"Jag tänker inte svara med samma mynt." Pressades av SVT om sin syn på SD:s "rötter i nazismen".0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0