PK-satanister godkänns som trossamfund

Publicerad 31 juli 2019 kl 22.17

Inrikes. Satanistiska samfundet har godkänts som ett trossamfund av Kammarkollegiet, rapporterar Dagen. Snarare än djävulsdyrkan ägnar sig satanisterna dock nästan enbart åt så kallad politisk korrekthet.

Gilla artikeln på Facebook

Kammarkollegiets godkännande innebär visserligen ingen rätt statliga bidrag eller någon vigselrätt. Men för att bli registrerad som trossamfund krävs bland annat att man ska ordna gudstjänster och ha ett namn som inte strider "mot goda seder eller allmän ordning”.

"Allt detta tycker Kammarkollegiet att Satanistiska samfundet uppfyllt", konstaterar Dagen.

Den stereotypa bilden av satanister som ägnar sig åt djävulsdyrkan och djuroffer stämmer inte in på Satanistiska samfundet, som istället hyllar "social rättvisa, ett vetenskapligt förhållningssätt och en sekulär stat". Satan själv ses som enbart en "litterär figur" och som en förebild som rebellen "som säger emot auktoriteter".

"Behovet av satanistisk feminism"
Bland annat deltar satanisterna under pride i Stockholm, där de i måndags anordnade ett seminarium "om behovet av satanistisk feminism", skriver Dagen.

Sin bakgrund har den svenska rörelsen i ”The Satanic Temple”, en vänsterliberal aktivistgrupp från Massachusetts i USA. Grundarna är det gifta paret Erik och Jenny Hedin från Stockholm, som båda har akademisk bakgrund inom humaniora. De uppger att gruppen har ett 100-tal anhängare i Sverige.

– Människan är perfekt som hon är, vi behöver inte lyssna på andra utan kan tro på oss själva. Det handlar även om att ifrågasätta godtyckliga normer och auktoriteter, säger Jenny Hedin till Dagen.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0