Det uppmärksammade budskapet i SVT.

Pojke lämnade över sina skor "frivilligt" – rånarna frias

Publicerad 12 augusti 2021 kl 20.36

Inrikes. En grupp rånare omringade en pojke en oktoberkväll och tvingade honom att lämna över sina skor. Men nu frias rånarna av hovrätten, som inte anser att att det rör sig om ett rån eftersom pojken gav ifrån sig skorna innan situationen blivit tillräckligt "hotfull".

Gilla artikeln på Facebook

För två år sedan fick SVT kritik efter att ha uppmanat barn som blir rånade att inte göra motstånd.

– Om man blir rånad ska man lämna över mobil och pengar, förklarade en pojke i Barnkanalen pedagogiskt för de unga tittarna.

En pojke i Kalmar gjorde just detta – och nu har rånarna – 16, 17 respektive 18 år – friats av hovrätten, vilket Dagens Juridik har uppmärksammat.

Pojken stod och väntade på bussen i Kalmar den 24 oktober 2020 när trion omringade honom och sade åt honom att ta av sig sina skor, vilket han också gjorde och lämnade över skorna.

Sedan tog en av rånarna ett kort på pojkens bankkort, berättade pojken i förhör, och förklarade att någon skulle komma hem till honom ifall han kontaktade polisen.

I tingsrätten dömdes 16- och 17-åringen till ungdomsvård för rån, och 16-åringen dömdes även för övergrepp i rättssak. 18-åringen friades dock eftersom de framkom att han lämnat platsen före händelsen.

Hovrätten gör dock en helt annan bedömning.

"Åklagaren har inte påstått att något våld utövats och inte heller att något hot uttalats, utan menat att de tilltalades påstådda handlande – att omringa [målsäganden] och på så sätt förhindra honom från att lämna platsen samt uppmana honom att sätta sig på marken och ta av sig skorna – utgjort ett sådant hot som omfattas av straffbestämmelsen", skriver domstolen.

Åklagaren hade i andra hand gällande att handlandet ska rubriceras som utpressning, men inte heller det vill hovrätten gå med på. Båda frias därför. Dessutom frias 16-åringen för övergrepp i rättssak eftersom offrets vän hade pekat ut 17-åringen som den som kom med hotet.

Domen får kritik av opinionsbildaren Ivar Arpi, som nämner SVT:s budskap, "Om man blir rånad ska man lämna över mobil och pengar".

"Nu har Hovrätten slagit fast att det inte stämmer. Det är inget mindre än en dubbel kränkning. Först av gärningsmännen, sedan av staten", skriver Ivar Arpi.


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Över 100 ungdomar erkände snatteri

Butiken erbjöd "snatteriamnesti".. Då dök en efter en upp och betalade för varorna de stulit.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0