Nationalekonomen Tino Sanandaji var en av dem som spred uppgifterna.

Polisen dementerar att våldtagna flickan blev brännskadad

Publicerad 20 december 2017 kl 16.27

Inrikes. Malmöpolisen går nu ut och tillbakavisar de uppgifter som florerat på sociala medier om att den 17-åriga flicka som gruppvåldtogs i helgen har fått brännskador.

Dela artikeln

Uppgifterna gjorde gällande att gärningsmännen tände eld på flickans underliv efter att de utsatt henne för en gruppvåldtäkt vid en lekplats på Hasselgatan i Malmö.

En av dem som spred ryktet var nationalekonomen Tino Sanandaji, som hänvisade till "en trovärdig källa".

"En trovärdig källa som kontaktade mig menar att gärningsmännen efter våldtäkten har sprutat tändvätska på flickans underliv och tänt på", skriver Sanandaji på Facebook.

Men nu går polisen alltså ut och dementerar dessa uppgifter.

"Rättsläkarens utlåtande från undersökningen konstaterar att det inte finns några brännskador på flickans underliv.  Däremot har hon andra lindriga fysiska skador", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Malmöpolisen uppger sig vilja göra förtydligandet mot bakgrund av "förekomsten av omfattande ryktesspridning på främst sociala medier som vi bedömer ger en onyanserad bild av de anmälda brotten och även spär på rädsla i samhället".

Polisen utreder tre olika våldtäkter utomhus i Malmö som ägt rum den senaste tiden. I samtliga ärenden har polisen säkrat spår som eventuellt kan innehålla DNA.

– Vi avvaktar nu besked från Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) om DNA säkrats från något av de inskickade spåren. Väntetiden hos NFC är ungefär 2 månader när inte skäligen misstänkt person finns, vilket är en utmaning i utredningsarbetet, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

I alla de tre utredningarna finns enligt polisen omständigheter som talar för att det innan brottet skedde "har förelegat någon form av kontakt mellan brottsoffer och gärningsman/män".

– Kontakten har förvisso varit vag men vi kan konstatera att de anmälda brotten inte avser fall där gärningsman legat i bakhåll och överrumplat offret. En viktig uppgift i utredningsarbetet när det gäller att ringa in någon misstänkt är att klarlägga hur dessa kontakter skett, säger Mats Karlsson.

När det gäller våldtäkten på Hasselgatan har det enligt Malmöpolisen ännu inte gått att fastställa händelseförloppet eller hur många gärningsmän som ska ha befunnit sig på platsen.

"Signalementsuppgifter, i de fall de finns, kommer i nuläget inte att lämnas ut från någon av de tre pågående brottsutredningarna. Anledningen är att förundersökningsledaren bedömer att det skulle påverka brottsutredningarna negativt", skriver polisen.


Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur